Arkiv

SLC - Dsc00144
Livsfarligt att jobba med ”snälla” kor och tjurar

– Det finns inga ”snälla” tjurar eller kor som nyligen kalvat. Se till att alltid ha en reträttväg och räkna med att du bara får en chans att komma undan. Det var arbetsmiljöutvecklaren Stefan Wistrands viktiga råd när han nyligen föreläste i Mariehamn om säkerhet inom lantbruket.

SLC - Pals3 Feb24 Ct
FIFUR:s verksamhetsledare starkt kritisk till fjolårets massavlivningar

Myndigheterna överreagerade när hundratusentals pälsdjur avlivades i fjol. Nu blir prislappen dyr för staten. Vi hoppas att myndigheterna lärt sig en läxa, säger FIFUR:s verksamhetsledare Marja Tiura, som besökte en skinnutställning i Nykarleby.

Tilläggsfinansiering för ersättningen för pälsdjur som avlivats på grund av fågelinfluensa

Statsrådets finansutskott har förordat ett överskridande på 45,2 miljoner euro av det anslag som reserverats för veterinärvård och bekämpning av växtskadegörare i statsbudgeten för 2024. Orsaken till att förslagsanslaget överskrids är att det behövs ett anslag på 44,4 miljoner euro för utbetalningen av ersättningar för pälsdjur som avlivats med stöd av lagen om djursjukdomar samt ett anslag på 0,8 miljoner euro genom vilket man förbereder sig på att betala ersättningar för svin som avlivas på grund av salmonellasmitta.

SLC - Asp 4 Webben
Aspens åtgång främjar viljan att satsa på den

Visst kan man satsa på aspen och få ett vettigt uttag från skogen om förhållandena är gynnsamma – och detta samtidigt som man främjar dess inslag i skogen. Den erfarenheten har skogsbruksingenjören och skogsägaren Rolf Wickström i norra Sibbo gjort. Han har följt med aspens utveckling genom åren.

SLC - Asp Inforuta Webben
Aspen är viktig för naturens mångfald

Liksom sälgen hör den grova aspen till de viktigaste trädslagen vi har för naturens mångfald.

SLC - Staplat Virke Langs Vagen Bild Jussi Laurila
Grövre timmeruttag än tidigare vid förnyelseavverkningar i Södra Finland

Enligt Finlands skogscentrals uppgifter var medeldiametern på träd som fällts vid förnyelseavverkning 24,3 centimeter i fjol och 24,5 centimeter året innan. Under de senaste fyra åren har medeldiametern på träd som fällts vid förnyelseavverkningar ökat med ungefär en centimeter. Förnyelsediameterna har ökat i Södra Finland och minskat i Norra Finland.

SLC anhåller om medlemskap i Finska Forstföreningen

SLC har beslutit att anhålla om medlemskap i Finska Forstföreningen.

SLC - Avverkningsmaskin I Vinterlandskap Bild Skogscentralen
Skogsdata uppdateras nu med uppgifter direkt från avverkningsmaskiner

Finlands skogscentral har avtalat med organisationerna i skogsbranschen om ett betydande samarbete i anslutning till uppdateringar av skogsdata. Avverkningsmaskiner som driver virke i skogarna förmedlar numera uppgifter om avgränsning, metod och tidpunkt till Skogscentralen. Med hjälp av dessa uppgifter kan Skogscentralen bättre hålla skogsdata aktuella, vilket är till fördel för skogsägarna och hela branschen.

SLC - Skogscentralen Dronare
Kestotäsmä-projektet påvisar drönarens möjligheter vid granskning av skog

Finlands skogscentral undersöker i samarbete med Teknologiska forskningscentralen VTT och Metsäteho inom projektet Kestotäsmä hur information som samlas in genom fjärrkartering kan hjälpa Skogscentralen i översynen och granskningar av avverkningar och skogsvårdsarbeten.

SLC - Pa Satellitbilden Framtrader Doda Trad Som Graa Kalla Skywatch
Snart kan skogsskador lokaliseras med hjälp av exakta satellitbilder

Finlands skogscentral börjar tillhandahålla ett nytt system som hjälper till att upptäcka och meddela om skogsskador. Döda träd och trädgrupper kan upptäckas med hjälp av allt exaktare satellitbilder, och i fortsättningen kan uppgifter om skadorna också skickas snabbt till skogsägarna. Projektet för skogsskadeobservationer finansieras av Business Finland, och företagen Koko Forest Oy och Sitowise Oy är Skogscentralens samarbetspartner i projektet.

SLC - A15Fd380 E535 4536 Abcf 7828269E26Cb
Naturvårdsarbeten inleds i Hasselholmens naturskyddsområde i Borgå

I naturskyddsområdet på Hasselholmens udde utförs naturvårdsarbeten i mars 2024. Dessa åtgärder som NTM-centralen i Nyland låter utföra förbättrar tillståndet för en ekologiskt värdefulla skogliga livsmiljöer.

Både upp och ner för Ålands Skogsindustrier

Efter två höjningar av skogsägarnas virkespriser under 2023 redovisar Ålands Skogsindustrier en vinst på 1,47 miljoner euro. En ny prishöjning på hela sortimentet gjordes i början av det här året och nu har bolaget också tecknat avtal med nya exportkunder om ökad försäljning av hyvlat och impregnerat virke.