4 Hsackinsaml1
Cirkulär ekonomi. 4H:s, Yara Suomis och övriga samarbetspartners traditionella plastinsamling Rejäl Handling samlade den här odlingssäsongen ihop 611 ton plast. Fr.v. Tilasiemens Sanna Ylhäinen, Lantmännen Agros Anu Pekkarinen, Hankkijas Maria Pekkala, Finlands Svenska 4H:s Camilla Wahlsten, Yara Suomis Timo Räsänen, JSM:s Jaana Husu-Kallio och 4H-förbundets Tomi Alakoski.
Jordbruk Marknad Livet på landet

4H-ungdomar
samlade in 611 ton plast

4H-ungdomarna i Finland samlade in 611 ton plast under den gångna sommaren. Det är i huvudsak fråga om konstgödselsäckar.

– Det är ett viktigt arbete som ungdomarna gör. Om man inte skulle samla in plasten, var skulle den finnas just nu, frågar sig Rejäl Handling-kampanjens beskyddare, jord- och skogsbruksministeriets kanslichef Jaana Husu-Kallio.

Som tack för arbetet överräcker kampanjens huvudsamarbetspartner Yara Suomi en check på 119 615 euro till Finlands 4H-förbund. Intäkterna från insamlingen använder man till ungdomarnas löner och till att stöda ungdomsarbete.

Årets rekordsamlare och nykomling

Årets rekordsamlare var 4H-föreningen i Tusby, som alltså var den förening som ökade sitt resultat mest jämfört med fjolåret.

– Vi samlade in 10.609 kilo gödselsäckar, det är nästan tre gånger mer än året innan. Kampanjen lyckades framför allt tack vare effektiv kommunikation. Bland annat använde vi oss av sociala medier, lokala medier och nätverk, säger föreningens verksamhetsledare Julia Mali.

4H-föreningen i Ilomants belönades som årets nykomling.

– Insamlingen av gödselsäckar är viktig för miljön. Plasten fås till återvinning och det hålls rent i knutarna på gårdarna, säger Tarja Tuupanen som är verksamhetsledare för 4H-föreningen i Ilomants. Med kommentaren sammanfattar hon två av de bärande idéerna med Rejäl Handling-kampanjen.

4H-ungdomar har samlat in gödsel- och utsädessäckar sedan 1975, sammanlagt över 37 miljoner kilo. Efter tvätt, krossning och nedsmältning används plasten som råmaterial till nya plastprodukter.

4 Hsackinsaml2
Från vänster Tarja Tuupanen och Tanja Kiiski från Ilomants 4H-förening, som är årets nykomling. Julia Malin, längst till höger, är verksamhetsledare för Tusby 4H-förening, som är den 4H-förening som ökade sitt insamlingsresultat mest jämfört med i fjol.