Jordbruk Landsbygdsnäringar Marknad

Livsmedelsverket.fi
blir enda webbplatsen för
de offentliga tjänsterna
inom livsmedelskedjan

I början av år 2019 publiceras webbplatsen livsmedelsverket.fi som sammanför flera offentliga tjänster inom jordbruket och livsmedelssäkerheten. Samtidigt går evira.fi och mavi.fi till historien.

Då Livsmedelssäkerhetsverket (Evira), Landsbygdsverket (Mavi) och en del av Lantmäteriverkets central för ICT-tjänster (Mitpa) vid årsskiftet går samman, sammanförs också tjänsterna de erbjuder till en enda webbtjänst. Med sammanslagningen av ämbetsverken eftersträvas en smidig kundservice i hela livsmedelskedjan allt från primärproduktionen fram till konsumenterna.

Livsmedelsverket främjar, övervakar och undersöker livsmedlens säkerhet och kvalitet, djurens hälsa och välfärd och växthälsan och de gödselmedel, foder, växtskyddsmedel, jordförbättringsmedel, förökningsmaterial och råvaror som används inom jord- och skogsbruket.

Myndigheten svarar för användningen av medlen från Europeiska garantifonden för jordbruket och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling i Finland, är utbetalande organ i Finland och administrerar EU-stöd och nationella stöd.

De gamla webbadresserna mavi.fi och evira.fi för till adressen ruokavirasto.fi genast vid årsskiftet. De elektroniska ärendehanteringstjänsterna, såsom den elektroniska tjänsten för ansökning av landsbygdsstöd Hyrrä får ändelsen ruokavirasto.fi. Länkarna från andra webbtjänster till Eviras och Mavis nuvarande webbinnehåll bryts.

Navigeringen på webbplatsen bygger på fyra målgrupper som tjänsterna grupperats på: jordbrukare, företag, sammanslutningar och privatpersoner.