Arkiv

Tyskland vill rädda avtal med Mercosur

Frankrike och Argentina blockerar det planerade handelsavtalet mellan EU och Mercosur. Nu vill Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Brasiliens president Luiz Inacio Lula da Silva träda in för att rädda avtalet.

Ansökan om utbetalning av investerings- och startstöd för jordbruket har inletts

Jordbrukarna kan nu ansöka om utbetalningar av investeringsstöd för jordbruk och tillstånd att lyfta räntestödslån som beviljats dem i år samt utbetalningar av startstöd till unga jordbrukare, meddelar Livsmedelsverket. De kan också ansöka om tillstånd att lyfta startstödets räntestödslån – ansökningen och beviljandet av dem inleddes i månadsskiftet oktober-november.

Också SLC-medlemmar i självständighetsdagens medaljregn

President Sauli Niinistö har i egenskap av stormästare för Finlands Vita Ros och Finlands Lejons ordnar till Finlands självständighetsdag den 6 december förlänat följande förtjänsttecken åt tre förtjänta personer på SLC:s förslag.

SLC - Frida Abacka Aretsmedlem4 H 2023 Bild2 Fs4 H
Frida Åbacka från Närpes är årets 4H-medlem 2023

Styrelsen för Finlands svenska 4H har utsett årets 4H-medlemmar. Frida Åbacka från Närpes är Årets 4H-medlem 2023. Lukas Weckström från Sibbo är Årets 4H-medlem i södra Finland 2023 och Isa Dahlund från Pedersöre är Årets 4H-medlem i Österbotten 2023.

EU vill skärpa reglerna för långa djurtransporter

EU-kommissionen ska ännu före julen lägga fram nya förslag till regler för djurtransporter. För första gången kommer maximala transporttider att föreskrivas i lag. I princip får transporten inte ta längre än nio timmar i anspråk.

SLC - Solenergi2
Modellavtal för markarrende för solkraftspark på SLC-webben

Nu finns det en modell för markarrendekontrakt gällande solkraftspark och planering av en sådan på svenska. Modellavtalet har tagits fram av MTK och översatts till svenska av SLC. Modellavtalet är avsett för medlemmar i producentförbund och skogsvårdsföreningar.

SLC - Lpx 00153546
Utsläpp från nötkreatur ströks ur EU:s industridirektiv

Rådets och EU-parlamentets förhandlare har nått en politisk överenskommelse om ett direktiv för utsläpp från industrier och jordbruket. I kompromissen ströks utsläppsgränserna för nötsektorn. Utsläpp från grisar och fjäderfä ska däremot beaktas.

SLC - Lrf1 Nov23 Ct
LRF Västerbottens styrelse på besök i Österbotten

I februari var ÖSP på besök i Västerbotten i Sverige. Den här veckan var det dags för LRF Västerbotten att besöka det östra landskapet. Trots förutsättningarna för jordbruket i respektive land är olika, delar man långt samma utmaningar just nu.

SLC - Img 0342
Vall ökar avkastningen på ettåriga grödor

Vall i växtföljden är det viktigaste bidraget till funktionell biodiversitet. Så löd rubriken till professor Göran Bergkvists sammanfattning på webbinariet ”God markvård för goda skördar”.

SLC - Dsc 0264
Henrik Andberg har alltid jordbrukarnas bästa för ögonen

Många jordbrukare deltar i arbetet på åkrarna också efter sin pensionering. Däremot är det ganska få som ännu som 86-åringar aktivt arbetar med jordbrukets intressebevakning. Det kan man ändå säga om Sjundeåbon och agronomen Henrik Andberg.

LF förnyar sin marknadsöversikt

För att möta ett önskemål som kommit fram i Landsbygdens Folks senaste läsarundersökning förnyar vi nu LF:s marknadsöversikt totalt.

SLC - Lpx 00121397
Marknadsöversikt: Liten ljusning i tunneln på EU:s mjölkmarknad

Det genomsnittliga priset på skummjölkspulver inom EU har gått upp de senaste veckorna och ligger nu på 262 euro/ton, vilket dock är 17 procent lägre än priset vid samma tidpunkt föregående år. Uppgifterna kom fram under EU:s kommittémöte för animalieprodukter senaste vecka.