Solenergi2
I januari kommer SLC att ordna ett medlemswebbinarium via Teams där IBV Suomi och Jordägarnas Värderingscentral benar ut frågor gällande solkraft och solkraftsparker. ARKIVFOTO
Jordbruk Skogsbruk

Modellavtal för markarrende för
solkraftspark på SLC-webben

Nu finns det en modell för markarrendekontrakt gällande solkraftspark och planering av en sådan på svenska. Modellavtalet har tagits fram av MTK och översatts till svenska av SLC. Modellavtalet är avsett för medlemmar i producentförbund och skogsvårdsföreningar.

Inför markarrende gällande solkraftspark är det viktigt att anlita juridisk hjälp innan avtal undertecknas påminner SLC.

– När det gäller solkraftsparker är arrendetiderna ofta mycket långa. Då är det viktigt att som markägare försäkra sig om att detaljerna i ett markarrendekontrakt är kristallklara, så att ersättningsnivån blir rätt och ansvar är klart. Det är även viktigt att försäkra sig om vilken part som står för vad när området avvecklas, betonar SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback.

Sakkunnighjälp och juridisk rådgivning i markägarfrågor frågor ger till exempel Jordägarnas värderingscentral.

Modellavtalet kan också fungera som diskussionsunderlag för vilka aspekter som behöver beaktas i markarrendekontrakt för solkraftspark. SLC påminner också om vikten av att diskutera med rågrannar om kommande planer kring solkraftsparker.

Modellen för markarrendekontrakt gällande solkraftspark och planering av en sådan finns tillgänglig på slc.fi/material. Logga in med ditt medlemsnummer för att kunna ladda ner avtalet.

Medlemswebbinarium om solkraft 23 januari

I januari kommer SLC att ordna ett medlemswebbinarium via Teams tisdagen den 23 januari kl.18.00-19.30 då vi i samarbete med IBV Suomi och Jordägarnas Värderingscentral benar ut frågor gällande solkraft och solkraftsparker.

Under webbinariet informerar IBV Suomi om solkraft och solkraftsparker och Jordägarnas Värderingscentral berättar om vilka frågor man som markägare ska ta i beaktande t.ex. gällande avtal om solkraftsparker.

Webbinariet riktar sig till jordbrukare och skogsägare som är medlemmar i producentförbunden och skogsvårdsföreningarna.