Milei Scaled
Argentinas anarkistiska president Javier Milei tillträder i dagarna sitt ämbete. FOTO: Mídia NINJA via La Mar de Onuba CC BY-NC 4.0 Deed
Jordbruk EU Marknad

EU-avtal med Mercosur
får nobben av Argentina

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen hade denna vecka berett sig på att underteckna det beryktade handelsavtalet med sydamerikanska frihandelsområdet Mercosur. Dessvärre ändrades planerna av Argentinas nya president.

EU-kansliet hade redan bokat flygresorna till Sydamerika för Ursula von der Leyen, EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis jämte en tillhörande tross av tjänstemän och -kvinnor. Men Argentinas anarkistiska president Javier Milei kom emellan.

Den europeiska delegationen skulle enligt planerna flyga till ett toppmöte i Brasiliens huvudstad Rio de Janeiro. Där skulle parterna förkunna genombrottet i de långvariga handelsförhandlingarna med de fyra partnerländerna i Sydamerika.

Den blivande presidenten Milei hade på förhand sagt ifrån att han inte är införstådd med planerna. Frankrikes president Emmanuel Macron har likaså tackat nej till mercosuravtalet.

Macron säger nej till Mercosuravtalet

Senaste lördag signalerade Frankrikes president Emmanuel Macron sitt definitiva nej till avtalet. Enligt Macron går det inte att kräva ansträngningar av EU:s bönder att minska CO2-utsläppen medan EU avskaffar tullarna för länder som inte följer samma regler.

Senaste helg försökte EU:s förhandlingsgrupp rädda avtalet. I Bryssel ryktades det om att förhandlarna redan satt på sina resväskor på väg till Rio de Janeiro. Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva flög direkt från klimatkonferensen i Dubai till Berlin.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz var angelägen att träffa Lula för att försöka nå en överenskommelse. De europeiska politikerna hade dessutom förhoppningar att kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skulle ändra Macrons uppfattning.

Förhoppningarna slog fel. Macron är ingen vän av Mercosur. Enligt den franska presidenten vinner varken Frankrike eller Europas bönder några fördelar av Mercosur. Macron uppges höra till avtalets häftigaste kritiker.

Mercosur kritiseras likaså i flera andra EU-länder som Österrike och Irland. De irländska bönderna betraktar Mercosur som en inkörsport för billiga jordbruksprodukter. Irland befarar konkurrensnackdelar från importen från Sydamerika.

Det återstår att se hur EU-kommissionens säljansträngningar i Sydamerika slår ut. På måndagsmorgonen rapporterade kretsar nära förhandlarna att hoppet var ute, åtminstone för tillfället. Tidtabellen svek i det första försöket.

Inget hopp i Argentina

Från Argentinas sida är inget större bistånd att räkna med. Argentinas nya president Javier Milei träder till i dagarna. Den nya presidenten är ingen konventionell statsman. Milei är en excentrisk högerpopulist och en udda kandidat med extrema åsikter om allt.

Milei beskriver sig själv som en marknadsanarkist som förespråkar ett statslöst samhälle. Till sin utbildning är han ekonom som till och med har suttit på seriösa poster, bland annat inom investmentbanken HSBC.

Milei ifrågasätter avtalet med Brics-gruppen och kritiserar Argentinas medlemskap i Mercosur. Han anser att staten är till för att avskaffas. Enligt Milei är proceduren en enkel teknisk fråga.

Centralbanken borde också avskaffas. Den nationella valutan peso borde spolas ned till förmån för US-dollar. Den punkten har argentinarna i praktiken redan hakat på. Sedan många år genomför argentinarna konsekvent sina kontanta betalningar med US-dollar.

Läs också: Tyskland vill rädda avtal med Mercosur