Arkiv

SLC - Ginman Och Karlsson
Kenneth Ginman tar över ordförandeklubban i FHS

Spannmålsodlaren Kenneth Ginman från Kimitoön är ny ordförande i Pro Agria Finska hushållningssällskapet (FHS). Han efterträder Nagubon Torolf  Karlsson på posten.

Ladugård brann på Iniö

En 700 kvadratmeter stor ladugård för dikoproduktion brann och totalförstördes natten mot måndagen i Söderby på Iniö i Pargas.

Delta i medlemsundersökning – och vinn ett presentkort!

SLC genomför som bäst en medlemsundersökning för att identifiera de områden där organisationen kan utvecklas och bli ännu bättre. Undersökningen görs i samarbete med Kantar Agri Oy, som även gjort organisationens tidigare medlemsundersökningar.

SLC - Thomas Lindroth
SLC Åboland: Livsmedelsverkets linje är helt oacceptabel

Odlarnas missnöje över Livsmedelsverkets hantering av stödutbetalningarna till lantbruket pyr på bred front. Även i Åboland.

EU ökar handeln med Nya Zeeland

EU-parlamentet har godkänt ett handelsavtal mellan EU och Nya Zeeland. Frihandelsavtalet ska avveckla Nya Zeelands tullar för EU-produkter med 100 procent då det träder i kraft. EU häver tullarna mot Nya Zeeland med 98,5 procent under sju år.

SLC - Fiskbackviken Iiris Kokkonen Wwf 2
Tre fågelformade öar pryder våtmark i Raseborg

I år har WWF tillsammans med markägare byggt totalt sju vattenkontrollstrukturer i Västra Nyland för att inskränka översvämningarna och den resulterande övergödningen av vattendragen. Säsongen kulminerade i Raseborg där årets senaste våtmark pryds av tre fågelformade öar.

SLC - Dsc09666
Extrastöd för Ålands mjölkbönder, men växtodlarna vill också ha sitt

Ålands landskapsregering satsar 500.000 euro på ett nytt mjölkstöd som ger 140 euro per ko samt 250.000 euro som bidrag åt Ålandsmejeriet ÅCA för att trygga mjölkproduktionen på Ålands två största mjölkgårdar som svarar för 60 procent av mejeriets råvara.

SLC - Brod Mw
Sjunkande köpkraft skapar problem i livsmedelskedjan

Under tisdagen presenterades de första resultaten från RUOKAKETJU-projektet. Det står klart att den försämrade köpkraften lett till minskad konsumtion. Kassaflödet inom livsmedelskedjan har vuxit långsamt och pekar på att kedjan har svårt att skapa mervärde.

SLC - Presidentpanel Nov23 Nvk
MTK:s presidentpanel i snällare laget – branschkunskap skiljer kandidaterna åt

Presidentkandidaterna är någorlunda eniga gällande säkerhetspolitiska frågor och landsbygdens livskraft. I skogs- och klimatfrågor står dock de två kandidaterna på den rödgröna kanten ut. Insikterna i jord- och skogsbruksfrågor varierar även stort mellan kandidaterna. Detta framkom under MTK:s presidentkandidatspanel som hölls i Helsingfors under måndagen.

SLC - Klomifen
Kan klomifen i ägg ligga bakom uppmärksammat dopningsfall?

I fall boxaren Robert Helenius har fått dopningsämnet klomifen i sig från hönsägg, har äggen av allt att döma producerats på olaglig väg eller så har de importerats någonstans ifrån.

SLC - Img 2350
Agritechnica är en plats där man diskuterar framtiden

Agritechnica är väldens största lantbruksmässa och ordnas i Hannover, Tyskland. Mässan arrangeras i vanliga fall vartannat år men på grund av coronapandemin har den inte ordnats sedan 2019. Men nu hösten 2023 ordnades den igen. Den här gången låg allt mer fokus på precisionsodling, automation och artificiell intelligens.

SLC - Robotbete 3 A
Robotmjölkning och betesgång i lyckad kombination

Robotmjölkning och en stor besättning är inget hinder för betesdrift. Det konstaterar mjölkproducenten Markus Gäddnäs, som haft djuren på bete ända sedan 1985. När mjölkningsrobotarna kom med i bilden var valet att fortsätta låta djuren gå på bete självklart.