De flesta känner igen sig. En harvning till hade suttit fint, men då hinner jag kanske inte så klart innan regnet? Med en större och effektivare harv kan bruket bli bättre och skörden öka.
Trots att den största modellen av nya NZ Extreme behöver en traktor på 500 hästkrafter tror man på Väderstad att efterfrågan kan bli relativt stor på deras nya harv. Den som tycker 14,25 meter är i största laget har en mindre på 12,5 meter att välja på. Den kräver en mer normal traktor på 375 hästkrafter.
– Det är inte ovanligt att en extra harvning kan ge några hundra kg mer i spannmålsskörd och med dagens spannmålspriser är det intressant, konstaterar Ingvar Lindén, säljansvarig för södra Sverige på Väderstad.
En större och effektivare harv kan således vara lönsam för många och i takt med att allt fler gårdar får traktorer i den här storleken är det säkert rätt.
– Vi ser en marknad i hela Europa för Väderstad Extreme.
Helt ny konstruktion
På Väderstad räknar man med att tillverka och sälja cirka 100 NZ Extreme per år. Förutom att den är tillverkad av Väderstad och är en röd harv har den inga andra likheter med NZ-A.
Väderstad Extreme är en helt ny konstruktion från början till slut. För det första har den sex rader med pinnar av ny modell och är högre mellan ram och spets vilket ger ökad rymlighet. Den väger cirka 300 kg mer per meter jämfört med NZ-A. Det innebär en vikt på cirka 700 kg per meter.
Den är konstruerad i fem sektioner och har fjädrar som jämnar ut belastningen mellan dessa så att den får exakt markföljsamhet.
Fjädrarna fungerar även som dämpare när harven fälls ihop för transport eller fälls ut för arbete. Det momentet tar några minuter och konstruktionen för att fälla ihop den innan transport har nog tagit en stund för Väderstads ingenjörer att lista ut. En riktigt fiffig konstruktion!
När harven fälls in och ut ska den vara sänkt så mittsektionen vilar på marken men sladdplankorna ska vara upphissade. Microbrytare håller koll på allt så föraren kan aldrig göra bort sig och skada maskinen.
De fyra hjulen i mittsektionen har tryckluftsbromsar och en klov i draget medför att harven kan justeras så den alltid blir plan oavsett på vilken höjd traktorns dragkrok sitter.
Bra bruk efter harven
På Trolleholm i Skåne har man testat NZ Extreme 14,25 hösten 2021. De bedriver växtodling på 1.600 hektar och odlar höstvete, vårkorn, havre, höstraps, sockerbetor och vallfrö.
Anders Mårtensson är inspektor på gården och konstaterar att kapaciteten är stor.
– Det blir ett mycket bra bruk efter harven och jämfört med vår befintliga NZ-A är det ett riktigt lyft.
De har uppskattat bränsleförbrukningen till cirka 6 liter diesel per hektar och dragaren var en John Deere 8RX410.