Arkiv

SLC - Mfel Vaaka Sv Tumma Cmyk
Gott från Finland-märket firar 30 års jubileum

Idag den 16 december är det 30 år sedan Gott från Finland-märket lanserades. Det krävdes tusentals kilometers körning och många samtal för att få med hela livsmedelskedjan på tåget.

SLC - Mats Nylund Julkronika
Ordförandes julhälsning: 2023 har varit ett utmanande och arbetsfyllt år

Året som gått har präglats av Rysslands brutala anfallskrig i Ukraina och som en följd av det mycket höga gödsel- och energipriser under våren. Inflationen sköt i höjden och likaså räntorna som varit låga i ett decennium. Förutsättningarna på livsmedelsmarknaden har ändrats markant, noterar SLC:s ordförande Mats Nylund i en krönika över året som gått.

Generationsväxlingskurs i Åboland 30 januari 2024

Gårdar som inom de närmaste åren planerar generationsväxling har nu möjlighet att delta i generationsväxlingskurs i Pargas den 30 januari 2024. Även nylänningar är välkomna!

Medlemswebbinarium om solkraft den 23 januari 2024

Välkommen på SLC:s medlemswebbinarium om solkraft tisdagen den 23 januari kl.18.00-19.30 på Teams. I samarbete med IBV Suomi och Jordägarnas Värderingscentral benar vi ut frågor gällande solkraft och solkraftsparker ur markägarperspektiv.

SLC - Granar I En Plantskog Pa Vintern Foto Inkeri Jarvinen
Julgranshandeln tog plötsligt fart i vintervädret

Nästan vartannat finländskt hem har en äkta gran på julen. Köparna vill ha allt noggrannare information om varifrån granen kommer och hur den har odlats, uppger Finlands skogscentral.

SLC - Ekologiska Grisar Pa Skogsjo Gard Foto Pro Luomu Olli Hakamies
Tillgången på ekologisk skinka är nästan på fjolårets nivå

Pro Luomu ry uppskattar att det kommer att finnas cirka 65.000 kilo finsk ekologisk skinka tillgänglig till julsäsongen 2023. Det är något mindre än förra året, eftersom inflationen och de stigande livsmedelspriserna har lett till att efterfrågan på mer värdefulla produkter minskat något från förra året.

SLC - Oravais7 Dec23 Ct
Premiumprodukter går åt trots försvagad köpkraft

Den höga inflationen har försämrat konsumenternas köpkraft. Men Oravais rökeri – som har produkter i det dyrare premiumsegmentet – har inte märkt av någon större minskad försäljning. Företaget räknar även i år med en livlig försäljning inför jul- och nyårshelgen.

SLC - Img 20231207 Wa0005
Gårdsbruksturism ett sätt att diversifiera ett stödlöst och pressat jordbruk på Nya Zeeland

Efterfrågan på autentiska upplevelser och närhet till naturen lockar turister till den nyzeeländska landsbygden. Genom en utökad gårdsbruksturism rider de nyzeeländska jordbrukarna på vågen och gynnas genom en stabilare ekonomi, bättre kassaflöde och social gemenskap.

SLC - Dsc09761
Skattefrågor är knepiga vid ett generationsskifte

Intresset var mycket stort när Landsbygdens Skattetjänst Ab ordnade föreläsningar i Mariehamn om framtidens jordbruksföretagande samt beskattning och planering i samband med generationsväxlingar.

SLC - Dsc 0315
Ta hand om bonden-projektet har förbättrat jordbrukarnas välmående

En ny rapport visar att LPA:s Ta hand om bonden-projekt har förbättrat jordbrukarnas arbetsförmåga och välmående, samt att odlarna ser projektet som värdefullt. Speciellt har hjälp från projektarbetare och möjligheten till köptjänstförbindelse förbättrat situationen på gårdarna.

SLC - Gala 2024
Finalisterna klara för Ålands landsbygdsgala

Totalt 18 kandidater har möjlighet att vinna priset i sex olika kategorier när den femte åländska Landsbygdsgalan arrangeras lördagen den 2 mars 2024.

SLC - Dsc 1061
I Vassböle delar man på maskinerna

Vassböle by i Täkter, Ingå liknar ingen annan västnyländsk by. På ytan ser byn ut som hämtad från någon av Astrid Lindgrens böcker – ända tills man får syn på maskinparken. Jordbrukarna i Vassböle har nämligen gått in för att successivt gå över till gemensam maskinpark.