Mfel Vaaka Sv Tumma Cmyk
Jordbruk SLC

Gott från Finland-märket
firar 30 års jubileum

Idag den 16 december är det 30 år sedan Gott från Finland-märket lanserades. Det krävdes tusentals kilometers körning och många samtal för att få med hela livsmedelskedjan på tåget.

Idag känner nästan alla finländare igen den blåvita svanen som finns på livsmedelsförpackningar. Gott från Finland-märket, även känt som svanflaggan, visar också att maten har producerats i Finland och, viktigast av allt, av inhemska råvaror.

Ursprungsmärket Gott från Finland föddes inför Finlands anslutning till EU, då man visste att livsmedelsmarknaden skulle öppnas och att importerade livsmedel skulle börja strömma in i Finland. Då var tanken att göra det enkelt för finländarna att i matbutiken ta reda på vilka produkter som var inhemska.

Idag finns nästan 13.000 Gott från Finland-produkter tillgängliga i butikerna, och cirka 350 livsmedelsföretag och producenter använder märkningen.

SLC-medlemmar får nyttjanderätt till märket till ett rabatterat medlemspris. Förädlar du själv råvaror lönar det sig att dra nytta av SLC-förmånen och ansöka om att få använda märket på dina egna produktförpackningar. Gott från Finland-märket är dessutom ett av de mest uppskattade varumärkena i Finland och stärker även den egna produktens varumärke.

Läs mer om medlemsförmånen här.