Arkiv

SLC - 1647155873767 20210311 Ep 111857 F Evi Eg 003
Ukraina på väg mot EU-anslutning

Ukraina räknar med att EU-länderna ska ge sitt samtycke till anslutningsförhandlingar för medlemskap i EU redan i slutet av denna vecka. Det tyska ekonomiska institutet (IW) har räknat ut vad ett fullt medlemskap skulle kosta.

Ledaren: Äntligen ett klimatbeslut om fossila bränslen

Kanske krävdes det att en oljeshejk höll i ordförandeklubban. Sultan Ahmed al-Jaber från Förenade Arabemiraten, som varit ordförande för klimatmötet, beskrev mötesbeslutet som historiskt och det gör många andra insatta också. Det är trots allt första gången som världens länder är överens om att användningen av fossila bränslen måste minska, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Livsmedelssystemet kan inte reformeras utan odlaren, men odlaren kan inte göra så mycket ensam

Konsumenternas roll är också viktig, påpekar Staffan Pehrman.

SLC - Julonskning
Julönskning

SLC - Joulukukat Minna Mercke 2392
LF-redaktionen önskar alla läsare en God Jul och ett Gott Nytt År!

Redaktionen tar nu en paus över jul och nyår och återkommer den 12 januari 2024!

SLC - Spannmal Prognos Utskott
Marknadsöversikt: Lägre spannmålspriser, fortsatt höga sockerpriser

Världsmarknadspriserna för vete och majs har sjunkit både i EU och i USA jämfört med föregående månad. Lägre vetepriser beror fortsatt på att konkurrenskraftig export från Svartahavsområdet (främst Ryssland) pågår samt att efterfrågan har varit ganska svag under perioden. Uppgifterna framgår från mötet i EU:s kommitté för vegetabilieprodukter den sista november.

Marknadsöversikt: Svag spannmålsskörd också i Sverige

Totalt för Sverige beräknas spannmålsskörden preliminärt till 4,156 miljoner ton, uppger Jordbruksverket. Den är 29 procent mindre än förra årets spannmålsskörd. Jämfört med genomsnittet för de senaste fem åren, där ett av åren är 2018 då svår torka drog ner skördenivåerna, är årets totalskörd 21 procent mindre.

Marknadsöversikt: Sockerproduktionen återupptogs i Örtofta

Nu rullar de svenska sockerbetorna åter in på sockerbruket i Örtofta, uppger Nordic Sugar. Parallellt med detta startade sockerproduktionen igen i måndags. Den har stått helt stilla sedan explosionen i en kokpanna i Örtoftas sockerhus i mitten av november.

SLC - Dsc09932
Nya åländska näringsministern berömmer jordbrukarna som entreprenörer

Ålands nya näringsminister Jesper Josefsson som får ansvaret också för jord- och skogsbruk brinner för entreprenörer och entreprenörskap. Och jordbrukarna är verkliga entreprenörer, kommenterade han när den nya landskapsregeringen i måndags presenterade sitt program.

SLC - Mats Nylund Handeln
Nämnden för handelskutym: Ensidig förändring av avtal inom köttbranschen strider mot god handelssed

Nämnden för handelskutym inom livsmedelskedjan, som verkar i anslutning till Centralhandelskammaren, har undersökt avtalsfrågor mellan köttproducenter och köttindustrin och konsulterat olika aktörer inom branschen 7.2-6.10.2023. För att säkerställa god handelssed och utveckling inom branschen har nämnden gett en rekommendation i frågan.

Livsmedelsmarknadsombudsmannens verksamhet ska utredas av polisen

Livsmedelsverket har lämnat en begäran om utredning av livsmedelsmarknadsombudsmannens verksamhet i sina tjänsteuppdrag. Begäran om utredning, som lämnats till polisen i Helsingfors, beror på misstanke om missbruk av tjänsteställning, meddelar Livsmedelsverket på sin webbsida.

Karl Åberg ny ordförande för Vilja Tavastia

Ingåbonden Karl Åberg har valts till styrelseordförande för andelslaget Vilja Tavastia. Han har tidigare varit medlem av andelslagets styrelse.