Arkiv

SLC - Heisalajersey 3 Webben
Landets bästa jerseyko finns i Pargas

Mjölkproducenterna Sonja Ek-Johansson och Andreas Johansson på ön Heisala i Pargas har för andra året i rad premierats för sitt avelsarbete. Också i år tilldelas de första pris i avelsandelslaget Fabas avelstävling i jersey-klassen. De belönas för att deras ko Ratamo för andra året i följd har landets bästa avelsvärde för rasen jersey.

SLC - Savander Webben
Jussi Savander är ny EU-expert på SLC:s Brysselkontor

Jussi Savander börjar som ny expert på SLC:s, MTK:s och Pellervos gemensamma Brysselkontor. Han kommer att bevaka andelslagens och husdjurssektorns intressen.

SLC - Pavals 1 A Webben
Töftös nya mjölkbönder satsar först på full mjölktank

Med 40 mjölkande kor och en båsladugård från slutet av 1800-talet satsar Christian och Lisa Påvals på en framtid som mjölkbönder på åländska skärgårdsholmen Töftö.

SLC - Skullbacka 3 A Webben
Fortfarande tufft läge för landets dikoproducenter

I fjol på hösten konstaterade Marcus Skullbacka att priset på biffkalvar borde höjas med flera hundra euro för att täcka de stigande kostnaderna. Ett år senare står det klart att inte mycket har hänt. Kostnaderna är fortfarande höga och priset har inte rört på sig.

SLC - Spacerennes 1 Webben
Nooyens lyftbara golv under suggan visades fram på SPACE-mässan

Bland intressanta finesser på SPACE-mässan i Rennes i Frankrike under september återfanns nederländska Nooyens grisningsboxar med rörlig golvnivå under suggan. Nooyen kallar golvet för balansgolv i sin marknadsföring.

SLC - Spacerennes 2 1 Webben
Franska familjejordbrukare kräver prioritering av livsmedelsproduktionen

Genom mässområdet på SPACE i franska Rennes i september kom ett demonstrationståg marscherande viftande med Confédération paysannes gula flaggor. Det är en organisation som gjort sig till språkrör för familjejordbruket, i praktiken de mindre gårdarna i Frankrike.

Italien nobbar konstgjort kött

Italien förbjuder som första EU-land produktion och försäljning av konstgjort kött. De båda kamrarna i det italienska parlamentet har efter långa diskussioner antagit ett lagförslag som förbjuder laboratoriekött innan produkterna ens har lanserats på marknaden.

SLC - Stro Dsc 0500
Tillgången på strö en aktuell utmaning för djurgårdarna

Torv används allmänt som strö, men inom fem år förväntas försäljningen av torvströ halveras. Om prognosen förverkligas behövs ersättande strömaterial akut. Situationen försvåras av att det är brist på två andra vanliga strömaterial, kutter- och sågspån, vars användning styrs mot energiproduktion.

Ledaren: Pälsfarmarna är nu i ett särskilt utsatt läge – näringens framtid ter sig allt mer oviss

Sedan sommaren har pälsfarmarna varit utsatta för hård myndighetsutövning som på kort sikt hotar framtiden för enskilda familjeföretag och på lite längre, men inte nödvändigtvis alltför lång, sikt hotar hela näringens framtid i Finland, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Klomifen används inte i vår äggproduktion

Det är förbjudet att använda klomifen på produktionsdjur i hela EU för att främja deras växt eller produktionsförmåga. Det går någorlunda enkelt att få reda på hos Livsmedelsverket. Och inte nog med det, ämnet är inte heller tillåtet inom husdjursproduktionen i Förenade Kungariket, ej heller i USA, påpekar Micke Godtfredsen.

SLC - Bihala
Bihålor

SLC - Lador Sommar Norra Osterbotten Mw
Inköpspriserna för jordbruksmark fortsatte att stiga 2022

År 2022 gjordes färre köp av jordbruksmark jämfört med året innan, både mätt i antal och i hektar, framgår det av Naturresursinstitutets statistik över inköpspriser för jordbruksmark. Inköpspriserna för jordbruksmark ökade med i genomsnitt en procent från år 2021 till 2022, vilket är en mycket låg ökningsprocent på europeisk nivå.