Arkiv

SLC - 20231012 154510
Studieresa gav ökade insikter om vattenhushållning i Holland

Under ett kort men programspäckat besök i mitten av oktober kunde innovationsgruppen för vattenhanteringsprojektet på Söderfjärden fördjupa sig i vattenhushållningen i Nederländerna samt därtill anknutna forskningsprojekt.

SLC - Vildsvin I Nagu
Vildsvinsstammen skall halveras

Suomen Sikayrittäjät meddelade i slutet av oktober att jaktarvodet på vildsvin höjs med 35 procent i syfte att förebygga svinpesten. Det långsiktiga målet i Finland är att halvera vildsvinsstammen och på så sätt trygga svinsektorn.

SLC - Ahlvik 2 B Webben
Målmedvetet arbete bakom Ahlvik Gård Ab:s fina resultat

Maximal hälsa och komfort, en omgivning som håller djuren friska och nöjda. En vardag med ständiga förbättringar. Det är några av målen som Ahlvik Gård Ab eftersträvar dagligen. Det är också en del av hemligheten bakom de mycket goda resultaten som gården presterar. Läs mer om djurproduktion och mjölk i fredagens temanummer!

SLC - Mikael Osterberg Mw Img 3779
Både plus och minus togs upp på mjölksamarbetsgruppens möte

Då SLC:s mjölksamarbetsgrupp höll möte förra fredagen diskuterades sektorns situation. På marknaden går det att se vissa positiva trender, men gällande stödutbetalningar brottas producenterna med stora problem.

SLC - Nyl Bon Slcn 1
SLC Nylands Thomas Antas: Jord- och skogsbrukarna kan inte ensamma stå för kostnaderna för biologisk mångfald

SLC Nylands förbundsordförande Thomas Antas tog bland annat upp regeringsprogrammet och den biologiska mångfalden i sitt inledande anförande på Nyländsk Bondedag i Vanda på tisdagen.

SLC - Nyl Bon Nsl 1
NSL utvecklar verksamheten och premierade sina trotjänare

Nylands Svenska Lantbrukssällskaps årsmöte inleddes med ett öppningsanförande av ordförande Mikael Jern där han sammanfattade odlingssäsongen och läget med lantbruksrådgivningen och specifikt NSL just nu.

Kommissionen har lagt fram ett förslag om skogsövervakning

Den 22 november lade Europeiska kommissionen fram ett förslag till förordning om skogsövervakning. Syftet med förslaget är att producera jämförbar och aktuell skogsdata till stöd för beslutsfattandet, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - 20191001 Ep 092272 E Wt5 083
EU:s medlemsländer är oeniga om grön genteknik

Den så kallade gröna gentekniken inom jordbruket måste fortfarande vänta på ett genombrott i EU. Det intrycket förmedlade åtminstone diskussionerna i det senaste EU-ministerrådet. Kommissionen påskyndar ett beslut men länderna är delvis splittrade.

EU-parlamentet stoppade plan för växtskydd

EU-parlamentet stoppade på onsdagen EU-kommissionens ambitiösa plan att minska användningen av kemiska bekämpningsmedel med hälften fram till 2030. Parlamentarikerna avvisade också remissen till EU:s miljöutskott för omförhandling.

SLC - Pals2 Nov23 Ct
SÖP: Pälsfarmarnas rättssäkerhet hotad med nuvarande processer

Landets pälsfarmare har sedan sommaren varit utsatta för hård myndighetsutövning som ändrar snabbt. Att beslut om massavlivning nu görs utan bevis på aktiv virusinfektion är en sak. En annan är att pälsningen nu är på paus. Och några ersättningar har inte utbetalats ännu.

Geopolitik borde beaktas i EU:s landsbygdsvisioner

EU:s jordbruksministrar antog senaste måndag slutsatserna om EU:s långsiktiga landsbygdsvision vid jordbruks- och fiskerådet i Bryssel. Finland inskärpte vikten av att geopolitiken beaktas bättre i landsbygdsfrågor.

Kompensationsersättning och arealbaserade åkerstöd betalas ut i december

Livsmedelsverket inleder 8.12 utbetalningen av kompensationsersättning och arealbaserade åkerstöd som sökts för 2023.