Narmat
SLC

Närmatsdagen hålls 10.9

Den landsomfattande Närmatsdagen ordnas igen den 10 september 2022. Tidigare gick dagsevenemanget under namnet Köp av bonden!-dagen. Redan nu kan du anmäla din gård som arrangör på närmatsdagen.fi för att hålla öppen gård på Närmatsdagen i september.

Ifjol medverkade cirka 230 gårdar med egna gårdsjippon runt om i landet. Närmatsdagen är ett öppet hus-evenemang på landsbygden där besökare får bekanta sig med varifrån maten kommer, matproducenternas arbete och vardag på en gård samt handla produkter direkt av producenten.

Avsikten med dagen är att göra matproducenternas arbete, produkter och gårdar kända för alla dem som är intresserade av inhemsk och närproducerad mat. Förutom matproducenter, lantgårdar och trädgårdar kan även t.ex. föreningar, vidareförädlare och turismföretagare på landsbygden medverka som arrangörer av egna jippon under Närmatsdagen.

För gårdar och andra intresserade som funderar på att hålla öppen gård på Närmatsdagen ordnades ett webbinarium på svenska via distansförbindelse tisdagen den 7 juni med temat ”Närmatsdagen: Så här ordnar du ditt eget jippo!”. I webbinariet medverkade nätverksexpert Ann-Sofi Backgren från Landsbygdsnätverket, verksamhetsledare Petra Sundholm från Korsnäs 4H och SLC:s kommunikationschef Mia Wikström.

Läs mer om Närmatsdagen på slc.fi/nyheter, där hittar du även länken till webbinariet samt mera information om dagsevenemanget.