Arkiv

SLC - Hemman4
Populärare med rökt kalkon på julborden

Det är bråda tider för företaget Hemmanet i Övermark. Nu pågår julförsäljningen av ängskalkonerna som föddes upp i somras. Finländarna konsumerar allt mer kalkonkött och att det blir vanligare på julborden märks också.

SLC - 5291421539 9F9Bdd2Ae3 O
Kommentaren: Inhemskt kött kan ställas på julbordet med gott samvete

När julen åter står för dörren känner kanske någon en olustighet inför att äta allt det kött som brukar höra högtiden till. Detta är förståeligt med tanke på den konstanta kampanjdrivningen mot köttet som syns både i inhemska och utländska medier.

SLC - Cnh Industrial New Holland T4 Electric Power
New Holland lanserar autonom elektrisk traktor

Traktortillverkaren New Holland har presenterat sin första helelektriska traktor. Den lätta maskinen med beteckningen T4 drivs av en elmotor med 120 hk effekt. Energin i batteriet ska enligt tillverkaren räcka för en arbetsdag. Vid behov kan traktorn arbeta helt autonomt.

Ledaren: Vad för framtiden med sig?

Klart är att strukturomvandlingen fortsätter inom jordbruket. Lönsamheten är dålig. Gårdarnas antal minskar – men nu finns det också risk att produktionsmängderna minskar inom husdjursproduktionen, då även större gårdar lägger ner, konstaterar Mikael Jern.

Ledarsticket: Laboratoriekött på julbordet?

VTT har gett sig in på en märklig stig. Varför skall färdiga växtproteingrödor, som i sig är ätbara, omvandlas i ett laboratorium till något som i bästa fall bara är en dålig kopia av riktigt kött? Och varför skall offentliga medel sättas på sådan forskning? frågar sig Mikael Jern.

SLC - Mardrom
Mardröm

SLC - 19 Arig Poppelplantage Utanfor Uppsala Foto Almir Karacic
Snabbväxande poppel kan frigöra mark för livsmedelsproduktion

Svenska forskare har utvecklat en ny modell för produktion av textil och biobränsle från snabbväxande poppel. Genom att tillåmpa hållbara katalysmetoder på poppel som odlas i nordiskt klimat kan efterfrågan på bomull minska. Därmed blir det möjligt att omvandla stora arealer av jordbruksmark från att producera bomull till att odla livsmedel.

Stödvillkoren ändras från och med nästa år – kolla ansökningstiderna

Livsmedelsverket påminner om att uppgifterna om djur inför kommande stödperiod bör anmälas i tid och att villkoren bör uppfyllas före stödansökningarna öppnas.

SLC - Agglage2
Rejäl prishöjning i våras räddade äggbranschen

I början av året såg det mörkt ut för landets äggproducenter. Men i våras fick sektorn glädjande besked när producentpriset höjdes med 37 procent. Höjningen var helt nödvändig för att branschen skulle överleva, säger Johnny Grandell, försäljningschef på Dava Foods Närpes.

SLC - Agglage4
Äggbranschens strategi: Ökad dialog med handeln

För två år sedan tillträdde Pekka Yli-Piipari som försäljningschef vid Dava Foods Finland. Hans strategi var att förbättra kommunikationen med handeln. En bra dialog förbättrar branschens position i förhandlingar med kunderna, säger han.

SLC - Prodkost1
Viktigt veta kostnaden för ensilaget

Grovfodret står för cirka 60 procent av kornas foderstat. Att veta produktionskostnaden för ensilaget är därmed viktigt. Att ha insyn i de olika kostnaderna som uppstår underlättar att spara in utan att pruta på kvaliteten på fodret, säger Tea Hagman på Hedemo Gård i Markby.

SLC - Utfodring
Bra vallfoder i tillräcklig mängd en stor tillgång på gårdarna

God tillgång på ensilage i Österbotten – orsak att maximera dess andel i utfodringen. Bristen på detsamma i södra delarna av landet är en större utmaning.