Det är bråda tider för företaget Hemmanet i Övermark. Nu pågår julförsäljningen av ängskalkonerna som föddes upp i somras. Finländarna konsumerar allt mer kalkonkött och att det blir vanligare på julborden märks också.
Arkiv


När julen åter står för dörren känner kanske någon en olustighet inför att äta allt det kött som brukar höra högtiden till. Detta är förståeligt med tanke på den konstanta kampanjdrivningen mot köttet som syns både i inhemska och utländska medier.

Traktortillverkaren New Holland har presenterat sin första helelektriska traktor. Den lätta maskinen med beteckningen T4 drivs av en elmotor med 120 hk effekt. Energin i batteriet ska enligt tillverkaren räcka för en arbetsdag. Vid behov kan traktorn arbeta helt autonomt.
Klart är att strukturomvandlingen fortsätter inom jordbruket. Lönsamheten är dålig. Gårdarnas antal minskar – men nu finns det också risk att produktionsmängderna minskar inom husdjursproduktionen, då även större gårdar lägger ner, konstaterar Mikael Jern.
VTT har gett sig in på en märklig stig. Varför skall färdiga växtproteingrödor, som i sig är ätbara, omvandlas i ett laboratorium till något som i bästa fall bara är en dålig kopia av riktigt kött? Och varför skall offentliga medel sättas på sådan forskning? frågar sig Mikael Jern.


Svenska forskare har utvecklat en ny modell för produktion av textil och biobränsle från snabbväxande poppel. Genom att tillåmpa hållbara katalysmetoder på poppel som odlas i nordiskt klimat kan efterfrågan på bomull minska. Därmed blir det möjligt att omvandla stora arealer av jordbruksmark från att producera bomull till att odla livsmedel.
Livsmedelsverket påminner om att uppgifterna om djur inför kommande stödperiod bör anmälas i tid och att villkoren bör uppfyllas före stödansökningarna öppnas.

För två år sedan tillträdde Pekka Yli-Piipari som försäljningschef vid Dava Foods Finland. Hans strategi var att förbättra kommunikationen med handeln. En bra dialog förbättrar branschens position i förhandlingar med kunderna, säger han.

I början av året såg det mörkt ut för landets äggproducenter. Men i våras fick sektorn glädjande besked när producentpriset höjdes med 37 procent. Höjningen var helt nödvändig för att branschen skulle överleva, säger Johnny Grandell, försäljningschef på Dava Foods Närpes.

God tillgång på ensilage i Österbotten – orsak att maximera dess andel i utfodringen. Bristen på detsamma i södra delarna av landet är en större utmaning.

Grovfodret står för cirka 60 procent av kornas foderstat. Att veta produktionskostnaden för ensilaget är därmed viktigt. Att ha insyn i de olika kostnaderna som uppstår underlättar att spara in utan att pruta på kvaliteten på fodret, säger Tea Hagman på Hedemo Gård i Markby.