Jordbruk EU

EU ökar importen
av kött från Chile

EU har slutit ett omfattande ramavtal om handel med Chile. Chile kommer bland annat att avreglera importen av mejeriprodukter och livsmedelsberedningar från EU. EU räknar med en årlig ökning av exportvärdet till Chile med 4,5 miljarder euro.

De bestående tullkontingenterna för EU-ostar och spannmål som bearbetas i Chile fortsätter att gälla. Kontingenterna för sötsaker, kex och bearbetad svamp förblir i kraft tillsvidare men kommer att avskaffas inom sju år efter att avtalet har trätt i kraft.

För övriga produkter beviljar EU marknadstillträde i form av fria tullkvoter. För kött från Chile avskaffas de nuvarande importkvoterna. I stället kommer de bestående importkvoterna att höjas.

I praktiken införs en importkvot på 18.000 ton för fågelkött, 9.000 ton för griskött, 4.000 ton för fårkött och 2.000 ton för nötkött. EU kommer också att införa nya tullfria kvoter för fruktberedningar, olivolja, äppeljuice och ägg.

Tullfria kvoter öppnas också för stärkelse och stärkelsederivat, sockerrika produkter, sockermajs, etanol och rom. För vitlök från Chile höjer EU den nuvarande importkvoten till totalt 2.000 ton.

Slutligen har Chile också meddelat att man godkänner skyddet av geografiska beteckningar. Det reviderade tullavtalet ska dessutom erbjuda EU bättre tillgång till råvaror och bränslen som litium, koppar och väte.

Det handlar om råvaror som är viktiga för EU:s gröna omställning, framför allt litium och koppar. Parallellt vill Chile också bli en av världens tre viktigaste exportörer av grön vätgas fram till 2050. Exporten ska också omfatta EU, framhåller kommissionen.