P058515 749136
Den grekiska parlamentsledamoten Eva Kaili är misstänkt för att ha tagit mutor av Qatar och tvättat pengar. FOTO: EU
EU

Korruptionsskandal
skakar EU-parlamentet

Misstanken om grov EU-korruption har slagit ned som en blixt i Bryssel. En av parlamentets viceordförande, Eva Kaili uppges ha tagit mutor av ett arabiskt land, möjligen värden för fotbolls-VM Qatar.

Utredningarna om ett ”intern kriminellt nätverk” startade omedelbart efter att skandalen hade avslöjats. Den socialdemokratiska parlamentarikern från Grekland avsattes prompt från sin post med 625 röster för, en röst emot och två nedlagda röster.

De första rapporterna kom på fredagskvällen. Den belgiska polisen hade arresterat den grekiska vicepresidenten i Europaparlamentet, Eva Kaili, och fem andra personer. Fyra av dem häktades genom arresteringsorder, inklusive Kaili själv.

Personerna anklagas för korruption, penningtvätt, bildandet av en kriminell organisation och försök till påverkan från utlandet. Kaili kunde inte åberopa parlamentarisk immunitet då hon greps på bar gärning, enligt nyhetsbyrån AFP.

I samband med husrannsakan i Bryssel på fredagen beslagtogs totalt 600.000 euro i kontanter. Enligt rapporter i media hittade utredarna senare säckar med kontanter hemma i Kailis bostad.

Parlamentets talman Roberta Metsola är chockad. Det är knappast någon överdrift att säga att detta har varit en av de längsta dagarna i min karriär. Hon betecknade fallet som ett angrepp mot EU-parlamentet och den europeiska demokratin.

De belgiska statsåklagarna utreder härvan för högtryck. Förutom Eva Kaili själv, har Antonio Panzari, en tidigare socialdemokratisk EU-parlamentariker häktats, liksom Kailis italienska sambo.

Ytterligare två personer häktades men släppptes senare fria. Husrannsakan genomfördes hos den belgiska parlamentsledamoten Marc Tarabella (SDP), som bland annat är medlem av parlamentets jordbruksutskott.

De belgiska åklagarmyndigheterna har i månader utrett misstanken om att ett land vid Persiska viken kan ha påverkat EU-parlamentets verksamhet. Den permanenta representationen för emiratet Qatar avvisade anklagelserna som ”ogrundade”.