Unsplash Federico Di Dio Photography Zufm Oywi Jxo Unsplash
EU-parlamentet vill lätta på vargskyddet. FOTO: Unsplash/Federico Di Dio
Jordbruk EU

EU-parlamentet vill
lätta på vargskyddet

EU-parlamentet sätter press på kommissionen att skärpa den europeiska strategin för skydd av boskap mot storvilt som vargar och björnar. Kommissionen och EU-länderna måste nu ta ställning i frågan.

Initiativet till resolutionen har tagits av parlamentets konservativa EPP-grupp. Resolutionen stöddes av 306 ledamöter medan 225 ledamöter röstade emot. Det starkaste motståndet mot ett förstärkt skydd av boskap kommer från den gröna gruppen.

Majoriteten i parlamentet understryker behovet att skydda boskap från vargar och andra stora rovdjur. Resolutionen löser inte problemet men tvingar kommissionen att äntligen ta initiativet att handla, säger initiativtagarna.

Den sydtyrolska parlamentarikern Herbert Dorfmann räknar med att initiativet kommer att sätta fart på kommissionen. Det är hög tid att omvärdera EU:s vargstrategi. Nuvarande skyddsstatus för varg har varit oförändrad i mer än 30 år, säger Dorfmann.

Vargstammen ökar snabbt i EU

Enligt Dorfmann är det klart att vargen inte längre hotas av utrotning i Europa. För att kunna gå vidare, efterlyser initiativtagarna en gränsöverskridande övervakning och kartläggning av vargstammen.

Enligt de europeiska bondeorganisationerna Copa och Cogeca beräknas vargstammen i EU-27 uppgå till 19.000 exemplar och cirka 21.500 djur i Europa som helhet. Stammen har ökat kännbart de senaste åren.

Enbart i Tyskland registrerades 942 angrepp mot boskap av varg år 2020. I Spanien räknas till och med upp till 5.085 angrepp. I Rumänien registrerades 3.800 angrepp av varg mellan 2018 och 2021 medan nära 30 personer dödades av björnar.

Särskilt illa ute är de alpina bergsområdena där betande djur är svåra att skydda mot rovdjur. EU måste ta hänsyn till nationella särdrag och tillåta undantag från de stränga skyddsföreskrifterna.

Sist men inte minst efterlyser parlamentet lämpliga och långsiktiga alternativ för att finansiera åtgärder som bidrar till att motverka vargangrepp. Skulle angrepp trots detta äga rum, måste skadorna kompenseras.

Åtgärder måste följa

Den österrikiska EU-parlamentarikern Simone Schmiedtbauer betraktar omröstningen som en framgång för landsbygden och jordbruket. Enligt Schmiedtbauer har vargattackerna mot får, getter och nötboskap ökat med 230 procent i Österrike det senaste året.

De åtföljande förlusterna, den känslomässiga stressen och djurlidandet efter vargattacker får äntligen gehör. Nu förväntas konkreta åtgärder av EU-kommissionen under denna lagstiftningsperiod, närmare bestämt inom två år, kräver Schmiedtbauer.

I motsats till många lovord från landsbygden, levererar den gröna gruppen i parlamentet häftig kritik. Enligt de gröna parlamentarikerna hade en majoritet av de politiska grupperna redan enats om en balanserad text för att skydda lokalt jordbruk från vargar.

Den gröna parlamentarikern Thomas Waitz beklagar sig över den massiva uppslutningen bakom resolutionen. Kravet på vargskydd dominerar enligt de gröna inom högern, samt inom parlamentets konservativa och liberala grupper.

Dessa grupper vill riva upp habitatdirektivet. Därmed äventyras inte bara skyddsstatusen för flera europeiska djurarter. Parallellt hotas också flera andra naturskyddsprojekt, såsom Natura2000-områden, varnar Waitz.