Fhsmote1
Ordförande Torolf Karlsson och direktör Bjarne Westerlund vid Hushållningssällskapets höstplenum.
Jordbruk

FHS är landets näst äldsta
verksamma förening

Finska Hushållningssällskapet som erbjuder lantbruksrådgivning i Åboland grundades den 1 november 1797. Föreningen grundades på Gustav IV Adolfs födelsedag. Kungen befann sig då personligen i Åbo.

Initiativtagare och eldsjäl var Johan Gadolin, professor i kemi vid Åbo Akademi. Jacob Gadolin, biskop i Åbo, var Finska Hushållningssällskapets (FHS) första ordförande.

Med sina 225 år är Finska Hushållningssällskapet landets näst äldsta verksamma förening efter Musikaliska Sällskapet i Åbo.

I och med grundandet av föreningen startade verksamheten med lantbruks- och landsbygdsrådgivning i Finland. Avsikten var att förkovra hushållningen i allmänhet och lanthushållningen i synnerhet.

Föreningen spred litteratur och kunskap om lantbruket samt implementerade och utvecklade odlingsmetoder och redskap. Under mitten av 1800-talet bedrevs en försöksgård på Runsala.

Hungersnöd rådde i landet då verksamheten startade

Men verksamheten fokuserade inte enbart på hushållsrådgivning och spridande av kunskap om lantbruket. Föreningen bedrev också vaccinationsverksamhet mot smittkoppor 1799.

Jämfört med dagens utmaningar i lantbruket var utmaningarna vid tidpunkten för grundandet helt andra än i dag. Då rådde hungersnöd i landet.

Finska hushållningssällskapet delar också ut förtjänsttecken, medaljer som finns i två valörer, guld och silver. De är landets äldsta förtjänsttecken med anor sedan 1799. Medaljerna kan beviljas åt en person för lång och trogen tjänst eller för betydande samhälleliga insatser.

– Historien är något att vara stolt över. Men vi lever i nuet och planerar för framtiden, sade FHS tidigare direktör Jörgen Grandell då han presenterade föreningens historia vid jubileumsseminariet.

Samarbete är viktigt i dagens verksamhet

Bjarne Westerlund som i höst tog över direktörsposten efter Grandell säger att man har ett stort ansvar att förvalta.

Det gäller att kunna trygga finansieringen av den fortsatta verksamheten och erbjuda de rådgivningstjänster som jordbrukarna behöver.

– Vi är en liten organisation som lever i en föränderlig omgivning med flera utmaningar. Antalet gårdar minskar, i dag finns det cirka 400 gårdar kvar i Åboland. Då är det viktigt att vi samarbetar inom rådgivningen med rådgivningsorganisationerna i Nyland, Österbotten och på Åland, säger Westerlund.

Hushållningssällskapet har i dag sex anställda. Personalen erbjuder rådgivning i växtodling, ekonomi och miljö- och landskapsvård. Övrig rådgivning sker i samarbete med ProAgria Länsi-Suomi och med rådgivningsorganisationerna NSL, ÖSL och SLF.

Fhsmote2
Finska Hushållningssällskapet har kontor i fastigheten på Tavastagan 28. Huset har varit i sällskapets ägo sedan 1829.

Torolf Karlsson fortsätter som ordförande

Vid Hushållningssällskapets höstplenum på tisdagen omvaldes Torolf Karlsson till ordförande.

Också styrelsemedlemmarna Niklas Fagerlund, Sture Holmström och Mats Sundblom, som alla stod i tur att avgå, omvaldes.

Övriga styrelsemedlemmar är Marcus Berglund, Markus Karlsson, Claus Blomberg och Kenneth Ginman.

Höstplenumet hölls i FHS lokaler på Tavastgatan 28. Huset har varit i Hushållningssällskapets ägo sedan 1829. Huset som är återuppbyggt efter Åbo brand 1827 fick sin nuvarande interiör 1902.

Läs också:
Försörjningsberedskapen i fokus då FHS firade 225 år i Åbo