241676909 2994650760803857 8941028555858828711 N
I EU-parlamentet blåser det kring jord till bord-strategin. FOTO: EU
Jordbruk EU

Stridbar matrapport
diskuteras i parlamentet

I EU-parlamentet figurerar en ny rapport som ytterligare fokuserar på målen för jordbrukets utsläpp. Den europeiska bondeorganisationen Copa befarar skärpta krav för växtskydd och gödsel och hävdar att parlamentet överskrider en röd linje.

Parlamentets jordbruks- och miljöutskott antog på måndagen en rapport om kommissionens jord till bord-strategi med rösterna 94 för, 20 emot och 10 nedlagda röster. Rapporten ska enligt planerna antas av plenum i oktober, men inte införas som lag.

Parlamentarikerna i utskottet medger att EU har en jämförelsevis sträng lagstiftning på området. Trots detta borde restriktionerna för användningen av bekämpningsmedel ännu skärpas och övervakas bättre.

En majoritet i utskottet förordar att de skärpta utsläppsmålen borde införas i de nationella målen för CAP. Klimatmålen kan ytterligare skärpas. Som motdrag kunde EU förhindra importen av livsmedel från tredjeländer med lägre klimatstandarder.

Realistiskt eller inte?

Utskottet hänvisar till kommissionens paket som siktar på en sänkning av nettoutsläppen av växthusgaser med 55 procent fram till 2030. Detta förutsätter mycket ambitiösa mål för utsläppen från jordbruket.

Kommissionens förslag att halvera användningen av skadliga växtskyddsmedel fram till 2030 och reducera gödselmedel med 20 procent betecknas enligt rapporten som ett realistiskt mål. Detta gäller också förslaget att halvera användningen av antibiotika.

Ekojordbruket borde bli en viktigare del av EU:s strävan till mer hållbara livsmedelssystem. Utvecklingen och tillväxten inom den ekologiska sektorn borde därför stödas av en marknadsdriven utveckling och leveranskedja.

Reglerna för offentlig upphandling kunde ändras för att uppmuntra till hållbar livsmedelsproduktion. Samtliga livsmedel inklusive förädlade mejeriprodukter och kött borde förses med ursprungsbeteckning.

Utländska produkter som inte håller måttet, skulle inte längre få importeras till EU. Detta ska förhindra att EU-produktionen flyttas till länder med slappare regler. Några konkreta siffror eller åtgärder har inte nämnts.

Från producenthåll får förslagen häftig kritik. Den europeiska bondeorganisationen Copa anser att parlamentet överskrider en röd linje. Så får det inte gå vidare, skriver Copa i ett pressmeddelande.

Enligt Copa har varken förslagen till växtskyddsmedlens framtida bruk eller skatter på bestämda livsmedel hittills diskuterats på allvar i offentligheten. Detta gäller också förslagen till skärpt växtskydd.

Copa tror att dokumentets skribenter har botaniserat fram en text som baserar sig på otaliga ändringsförslag. Till slut har man funnit en god kompromiss medan parlamentarikerna koncentrerade sig på CAP-trilogen.

Ska diskutera med parlamentet

Copa vill inte på några som helst villkor ställa sig bakom den förändrade versionen. Bondeorganisationen ska nu diskutera förslaget med möjligast många parlamentariker. Man hoppas att på detta sätt slipa bort de värsta grodorna ur texten.

Europas bönder är enligt Copa beredda att anpassa sig till ekologiska krav. Trots det svåra ekonomiska läget gör bönderna sitt bästa för att acceptera förändringar i emissionsgränser, biodiversitet och djurvälfärd.

EU borde gå bönderna till mötes med pragmatiska ramar och realistiska målsättningar som är förenliga med handelspolitiken. Ekologisk uthållighet motsvarar inte social och ekonomisk uthållighet, påminner Copa.

Copa finner också en del goda idéer i sluttexten. Förslaget innehåller intressanta förslag till innovation, klimateffektiv odling och handel. Dessvärre överskrider andra förslag en röd linje som ifrågasätter vår matsuveränitet och vårt jordbruk, kvitterar Copa.

Läs också: Bönderna efterlyser en pragmatisk politik