Jordbruk EU

CAP-reformen tar
ett steg framåt

Kompromissen om CAP-reformen har tagit ett betydelsefullt steg framåt i EU-byråkratin. Parlamentets jordbruksutskott godkände förra veckan sommarens CAP-kompromiss med en bred majoritet. Bara den gröna gruppen går emot kompromissen.

I utskottet röstade 38 ledamöter för ett godkännande mot 8 nejröster. Två utskottsmedlemmar lade ned sina röster. Parlamentet ska slutgiltigt godkänna reformen i november.

Ett ännu tydligare stöd noterades i omröstningen om den horisontella förordningen, som berör finansiering, förvaltning och kontroll av den gemensamma jordbrukspolitiken. Detsamma gäller EU:s marknadsordningar, som knappast alls har förändrats.

Den tydliga och klara majoriteten i jordbruksutskottet garanterar redan i detta skede att parlamentet kommer att godkänna den aktuella CAP-lösningen. Med reformen förändras också genomförandemodellen för CAP.

Medlemsländerna ska utarbeta nationella strategiplaner för att uppfylla gemensamma EU-mål. I den horisontella förordningen antogs krisreserven för jordbruket, som ska hållas på en årlig nivå av 450 miljoner euro.

Reformkompromissen stöds i parlamentet av kristdemokraterna, socialdemokraterna, liberalerna, de konservativa, vänstern och den högerorienterade gruppen Identitet och demokrati. Bara den gröna gruppen avvisar förslaget.

Enligt de gröna parlamentarikerna är det inte möjligt att förena jordbruksreformen med klimat- och artskyddet. Gruppens jordbrukspolitiska talesman, tysken Martin Häusling, hävdar att CAP-reformen i verkligheten blir en urvattnad reform.

Han invänder att miljöersättningarna, de så kallade ecoschemes, bara täcker en fjärdedel av stöden. Därtill blir de frivilliga för bönderna. Till yttermera visso torde flera medlemsländer frestas att pruta på sina strategiplaner.

De gröna parlamentarikerna är inte införstådda med att tre fjärdedelar av direktstöden fördelas utan några som helst villkor. Bonden får betalt enligt areal utan att leverera några som helst åtgärder för varken miljö eller artmångfald, kritiserar Martin Häusling.