Arkiv

EU-stöd för frukt i skolan utvidgas till andra stadiet

För utdelningen av mejeriprodukter och frukt i skolor och på daghem ska beviljas stöd också läsåret 2020-21. Listan över frukt- och grönsaksprodukter som ger rätt till stöd ska dock utvidgas och stödet för mjölk höjas måttligt, uppger Jord- och skogsbruksministeriet. Samtidigt ska stödet för frukt- och grönsaksprodukter också börja gälla skolor på andra stadiet.

SLC - Katri Kulmuni 6
Katri Kulmuni avgår som finansminister

Katri Kulmuni (C.) avgår som finansminister och medlem av statsrådet. Som orsak till avgången uppges de oegentligheter med konsulttjänster som Suomen Kuvalehti rapporterat om i början av den här veckan.

Ett ärligt och uppriktigt nej tack är det minsta man kan begära

​I och med problemen med att få tag på utländsk säsongsarbetskraft till jordbruks- och trädgårdsbranschen har många efterlyst inhemsk arbetskraft. Bland annat har producentorganisationernas töitäsuomesta.fi-tjänst funnits till för att förmedla de här kontakterna.

Ledaren: Tilläggsbudgeten föga tröstande för jordbruket

​På tisdagskvällen offentliggjorde regeringen sin fjärde tilläggsbudget. Det är fråga om en historiskt stor tilläggsbudget, Finlands största någonsin, på 5,5 miljarder euro. Slår man ut summan på befolkningen blir det 1.000 euro per finländare. Samtidigt betyder det här att staten tar på sig en skuld på 18,8 miljarder euro. De riktigt stora pengarna i den här tilläggsbudgeten går till kommunerna och infrastruktursatsningar.

SLC - 6112416334 43D5912899 O
Bättre våtmarker ska ge starkare andstammar

Projektet SOTKA-våtmarker som startade i våras är en storsatsning på att förbättra sjöfåglarnas fortplantningsframgång. Målet är att restaurera totalt minst 400 hektar våtmarksområden på landsbygden, uppger Finlands viltcentral. Planeringen har redan satt i gång för flera objekt, och nya objektförslag tas fortfarande emot.

SLC - Valtra Tillverkning 2 Webben
Valtra har många egna lösningar

Kundanpassningar till max och ständiga kontroller i produktionen gör Valtra till en flexibel och säker traktor.

SLC - Samson 1 Webben
Exakt flytgödselspridning med Samsons NMR-sensor

Med Samsons nya utrustning NMR-sensorn kan flytgödsel spridas mer exakt vad gäller mängden näring per ytenhet.

Äppelförsäljningen gick om mjölken på Åland

Äppelodlingen, som ifjol inbringade 6,7 miljoner euro, har nu för första gången passerat mjölken som den största inkomstkällan inom det åländska lantbruket.

SLC Nyland: Nya skyddsområden på privata marker kan inte godkännas i landskapsplanen

SLC Nyland framhåller att landskapsfullmäktige före godkännande av planen bör ta bort planebeteckningarna för de skyddsområden som inte har ett ikraft varande skyddsbeslut. I annat fall uppfylls inte kravet gällande egendomsskyddet och en jämlik behandling av markägarna.

SLC - Ledning1
Vattenrör orsakade skador: Sibbobonde missnöjd med ersättning

Tom Stenfors, som odlar spannmål och oljeväxter på drygt 100 hektar i Kyrkoby i Sibbo, är arg. Han har under de senaste åren varit med om att både fjärrvärme- och dricksvattenrör grävts ner på hans åker och de senaste grävningarna orsakade både skador på åkern och störd nattsömn.

SLC - Perma2
Småskalig grönsaksodling växande rörelse i Skandinavien

Jordhälsa och reducerad jordbearbetning är några nyckelbegrepp i fråga om så kallad market gardening. Det framhöll den rikssvenske grönsaksodlaren Jonas Ringqvist på ett virtuellt seminarium som arrangerades i Yrkehögskolan Novias regi.

SLC - Algrag7
Älgarna äter upp deras höstgrödor

Det kryllar av älgar i Kantlax i Nykarleby. Åtminstone på Rune och Andreas Westerholms åkrar med höstgrödor. I stort sett varje kväll och natt har mellan åtta och fjorton älgar varit och betat i deras odlingar. Nu kräver de krafttag för att minska stammen.