Jordbruk Marknad

Äppelförsäljningen
gick om mjölken på Åland

Det åländska lantbruket sålde enligt Ålands statistik- och utredningsbyrå Åsubs sammanställning under 2019 produkter för totalt 25,8 miljoner euro, vilket innebär en ökning med drygt en miljon jämfört med 2018.

Potatis- och äppelodlingen stod för den största ökningen. Äppelodlingen som inbringade 6,7 miljoner euro har nu för första gången passerat mjölken som den största inkomstkällan inom det åländska lantbruket.

Mjölken med en försäljning på 6 miljoner euro svarade för en knapp fjärdedel av jordbrukets totala försäljningsintäkter. Likviderna för kött uppgick till drygt 2 miljoner varav drygt 1,7 miljoner för nötkött och 0,25 miljoner för fårkött.

Potatisen inbringade fyra miljoner euro vilket var en ökning med en miljon jämfört med den rekordtorra sommaren 2018. Spannmål och oljeväxter gav knappt 0,8 miljoner, vilket är lägre än den föregående tioårsperioden.

Rågförsäljningen blev däremot den största under  hela den tid som den åländska statistiken omfattar. Rågen gick om vetet både vad gäller volym och försäljningsintäkter.

Tack vare äppelodlingens expansion har trädgårdsprodukterna de senaste fyra åren stått för en större andel av lantbruksförsäljningen än husdjursprodukterna och svarade i fjol 47 procent av intäkterna mot 35 procent för mjölk, kött och ägg.

Den ekologiska delen av produktionen gav ca en miljon euro. Detta är lägre än 2018 vilket främst beror på minskad försäljning av ekologiskt kött.