Arkiv

SLC - Veteaker
Vårsådden drar ut till juni

Det kylslagna vädret i maj, regnen efter morsdag och väta i jorden har fördröjt slutförandet av vårsådden, uppger ProAgria i sin växtrapport.

USA börjar betala ut coronastöd till farmare

President Donald Trump utlovade för några veckor sedan ett specialstöd till USA:s bönder som kompensation för förluster under coronakrisen. Nu står pengarna till förfogande. Farmarna uppmanas att i rask takt anmäla sig hos den lokala jordbruksbyrån.

SLC - P044131 389967
EU vill anslå mer pengar för en grönare landsbygd

EU-kommissionens nya förslag till långtidsbudget ska framför allt främja jordbrukets digitalisering och en uthållig produktion av trygga livsmedel. Det meddelade agrarkommissionär Janusz Wojciechowski under en pressinformation på tisdagen.

Fältvandringar och teknikträffar i Nyland

Projektet Greppa Marknaden ordnar igen denna säsong fältvandringar o. teknikträffar i Nyland 10-17.6. Målet är att utföra två fältvandringar på tre olika gårdar, samt två teknikträffar på olika håll i Nyland.

SLC - Sommaravverkning 2 Webben
Branschen lär sig hantera också dåliga skogsvintrar

På grund av den exceptionellt milda vintern har man i södra Finland varit tvungen att skjuta upp ungefär hälften av vinterns avverkningar. En stor del försöker man nu förverkliga under våren och sommaren, men det här kräver torra förhållanden och man risar körstråken.

SLC - 180831 Schulze Klimadiskurs 04
Tyska protestbönder vill dra minister inför rätta

Tysklands miljöminister Svenja Schulze har lyckats reta upp en grupp jordbrukare till den grad att de vill dra henne inför rätta för hets mot folkgrupp. Anledningen är en omdiskuterad rapport som kritiserar det konventionella jordbruket.

Metoderna för skogsinventering blir mer exakta

Finlands skogscentral har inlett en ny inventeringsrunda för skogsdata. Nu ska nästan hela Finlands skogstillgångar karteras med en ny och mer exakt metod inom loppet av sex år. I södra Finlands inleds skogsdatainsamlingen på två områden, i huvudstadsregionen och i trakterna kring Tavastehus och Hattula i Egentliga Tavastland.

Öppna ekogårdar på Naturens dag skjuts upp till 2021

Firandet av öppna ekogårdar i samband med Naturens dag flyttas i år framåt till augusti 2021 med anledning av coronaepidemins situation.

Utkast till lag om stöd för beskogning av impedimentmark

Jord- och skogsbruksministeriet ber att få utlåtanden om utkastet till regeringens proposition som gäller stöd för beskogning av impedimentmark. Enligt propositionen kan privata markägare från och med 2021 på vissa villkor få stöd för beskogning av trädlösa områden.

SLC - Kop Av Bonden 2020 Agg Sv
Köp av bonden-dagen 12.9

Köp av bonden!-dagen ordnas för femte gången den 12 september. Under Köp av bonden!-dagen kan gårdar eller trädgårdar hålla öppet hus.

SLC:s fullmäktige håller digitalt vårmöte 23.6

SLC:s förbundsfullmäktige håller ordinarie vårmöte tisdagen den 23 juni kl.9.00. Mötet hålls digitalt via SLC:s videomötestjänst.

Restbeloppen av jordbrukarstöd betalas till gårdarna i juni

I juni betalar Livsmedelsverket ut restbeloppen av de jordbrukarstöd som söktes år 2019.