Arkiv

Ansökan om coronafinansiering till företag som är kopplade till primärproduktionen fortsätter

Ansökan om temporära stöd till företag på landsbygden och jordbrukets primärproduktionsföretag fortsätter, även om tiden för ansökan om NTM-centralens coronafinansiering till andra företag gick ut måndag 8.6, meddelar Livsmedelsverket.

Akta dig för elbedragare

Säkerhets. och kemikalieverket (Tukes) har fått kännedom om fall där elinspektioner har marknadsförts för äldre personer med bedrägliga medel. De som uppträtt som inspektörer har bl.a. påstått att de är anställda av Tukes eller att de verkar på order av Tukes. Sådana personer ska man inte tro, och det är skäl att anmäla fallen till Tukes.

Torvalds efterlyser realistisk klimatlag

De politiska grupperna i EU-parlamentet har lagt fram än en lång rad ändringsförslag till den kommande klimatlagen. Slutresultatet kan hamna nära Renew Europes förslag, uppger parlamentarikern Nils Torvalds (Sfp/Renew) i ett pressmeddelande.

SLC - Sandning
De spelade in material för webbsändning om växtskydd

På torsdag sänds Greppa marknaden i Österbottens fältdag på webben. Men redan i tisdags spelades en del av materialet in i Övermark. Det här är ett utmärkt läge på att prova på ny teknik, säger ÖSP:s ombudsman Fredrik Grannas.

SLC - Spruttest1
Nu inspekterar ProAgria sprutorna

Den årliga testningen av växtskyddssprutor är i full gång i Österbotten. Munstyck, spridningsbilden och pumparna är några viktiga delar som kontrolleras. Vi testar ungefär tio sprutor per dag, säger Jan-Erik Back vid ProAgria Lantbrukssällskapet.

SLC - P042291 343327
Phil Hogan skulle gärna bli generaldirektör för WTO

EU:s handelskommissionär Phil Hogan har visat intresse att efterträda brasilianaren Roberto Azevêdo som chef för världshandelsorganisationen WTO. Hogan bedöms ha goda chanser att få jobbet, förutsatt att EU-länderna enas om hans kandidatur.

SLC - Img 6428
Säkerhets- och kemikalieverket: Skydda omgivningen vid besprutning

Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) får nu, när besprutningssäsongen är igång, många förfrågningar gällande säkerheten i användningen av växtskyddsmedel. De som frågar är särskilt oroliga över hur besprutningen av intilliggande åkrar påverkar människors och sällskapsdjurs säkerhet, dricksvattnet i brunnar samt de ätbara växterna på den egna gårdsplanen och i trädgården.

SLC - B5691 C94 2 C46 3 F43 B9 Ce 94 Cf589 C315 F 1
EU-länderna misstror kommissionens miljöplaner

EU-kommissionens nya strategier för klimat och miljö stöter på misstroende hos medlemsländernas jordbruksministrar. De efterlyser framför allt klara och tydliga besked om produktion och inkomster.

SLC - Zygaena Filipendulae
CAP-förgröningen saknade önskad effekt

EU:s gemensamma jordbrukspolitik har inte lyckats hejda den minskning av biologisk mångfald som pågår sedan årtionden. Det intensiva jordbruket är fortfarande en av de främsta orsakerna till förlusterna, hävdar EU:s revisionsrätt i en ny rapport.

Lagringsstöd för skogsbär och skogssvamp får sökas

Lagringsstödet för skogsbär och skogssvamp 2019 får sökas, meddelar Livsmedelsverket.

Värdet på export och import av jordbruksprodukter och livsmedel ökade i mars

I mars 2020 uppgick exporten av jordbruksprodukter och livsmedel till drygt 0,15 miljarder euro och importen till knappt 0,5 miljarder euro, visar preliminär statistik från Naturresursinstitutet.

Minneslistan: Stödövervakningen börjar i mitten av juni

Övervakningarna av åkerstöd börjar i mitten av juni när huvudstödansökan är avslutad. Också övervakningarna av djurstöd fortsätter i juni, påminner Livsmedelsverket. I år meddelar inspektörerna om alla övervakningsbesök i förväg.