Arkiv

SLC - Ng Kampanj Webben
Närpes Grönsaker förklarar ansvarsfullhet och månar om framtiden

Den inhemska växthusnäringen är mycket hållbar i internationell jämförelse. Men näringen har inte varit särskilt bra på att berätta det utåt. Därför har Närpes Grönsaker startat en kampanj för att framhålla det goda arbete som görs på gårdsnivå.

SLC - Spetspaprika 1 D Webben
Sigg gör nytt försök med spetspaprika vintertid

Förra vintern blev Tommy och Patrik Sigg de första i världen att producera spetspaprika vintertid. Trots att skörden inte riktigt uppnådde förväntningarna gläds man åt att efterfrågan är mycket god. Nu gör de ett nytt försök och resultaten hittills ser goda ut.

SLC - Mossa 1
Biolan tror på vitmossa som framtidens växtunderlag

Biolan Group fortsätter tro på vitmossa som växtunderlag både för proffsodlare och konsumenter. Under sina vårdagar presenterade Biolan nyheter för balkongodlare, och företaget tror starkt på export.

SLC - Sival 1
Vertikal odling är framtiden

Den holländska professorn Leo Marcelis vid Wageningen-universitetet i Holland anser att vertikal odling kommer att revolutionera växtproduktionen i världen. Enligt honom är fördelarna med vertikal odling många: Man kan odla i princip var som helst på en liten areal och producera hög kvalitet nära konsumenten, med minimal vattenanvändning, korta transportsträckor och minskat matsvinn.

SLC - Sival 3
Rekordantal besökare på årets SIVAL

Den ledande franska specialväxtodlingsmässan SIVAL, som ordnades för 34:e gången i mitten av januari, besöktes i år av 26.000 besökare, det vill säga 2.000 fler än 2019. – Paviljongens areal har utökats med 4.000 kvadratmeter och vårt mål är att växa ännu mer i framtiden, förklarar ordförande Bruno Dupont.

SLC - Morot 1 Webben
Mild vinter bäddar för sämre upptorkning i sommar

Den pågående varma och snöfattiga vintern riskerar att medföra olika slags odlingsmässiga utmaningar senare i år. Morotsodlaren Glen Jakobsson nämner upptorknings- och dräneringsproblem som ett typiskt dilemma efter en mild vintersäsong.

SLC - Dronare
Drönare för gödselspridning visades på Sarka

Neko kunde visa fram en drönare med vätskebehållare på Sarkamässan i Seinäjoki förra veckan. Den kan användas för att sprida flytande gödsel på friland, till exempel över trädgårdsodlingar. Växtskyddsmedel får man inte sprida med den, det är förbjudet i Finland och i övriga EU.

SLC - Bt Agro
LyckeGård köper Kvick-Finn

LyckeGård Group AB har utökat sin produktportfölj inom mekanisk ogräsbekämpning genom att köpa bolaget Kvick-Finn, som tillverkar en kultivator för bekämpning av framförallt ogräset kvickrot, uppger Ekoweb.

SLC - Aland Plommon 1 Webben
Åländsk satsning på plommon och snart testas också aprikoser

Sedan 2013 har Ålands Hushållningssällskaps försöksverksamhet testat odling av plommon och under våren planteras de första plommonträden för kommersiell odling. Samtidigt börjar nya försök med odling av åländska aprikoser.

SLC - Aland Appel 1 Webben
Testförsök med äpplen flyttar närmare odlarna

Ålands Hushållningssällskaps försöksverksamhet och demonstrationsodling av nya äppelsorter är på väg att flytta från Jomala gård och Ålands Lantbrukscentrum till Finström Västanträsk som är den åländska äppelodlingen verkliga kärnområde. Där planterade hushållningssällskapet redan i fjol ett tiotal äppelsorter samt fem plommonsorter på ett knappt hektars skifte.

SLC - Hankmosvamp 1 A Webben
Näckrosgården satsar helhjärtat på exotisk gourmetsvamp

Det var aldrig ett medvetet val för Michelle Ferm och Robin Libäck i Österhankmo, Korsholm att börja odla exotiska gourmetsvampar i kommersiellt syfte, men efter att de till en början ägnat sig åt olika mindre verksamheter har de nu valt att sätta full fokus på sin svampodling. Under hösten och vintern har de utvidgat och automatiserat sin verksamhet och när renoveringen är klar har paret kapacitet att odla uppemot 400 kilo svamp per vecka.

SLC - Landsbygdsikon
Landsbygdsikon