I samband med landsbygdsjippot Åland Grönskars invigningskalas vid Ålands Landsbygdscentrum på fredagskvällen inviger Ålands 4H-distrikt sitt splitternya hönshus.
Arkiv


Världens första flytande ladugård har tagits i bruk i Nederländerna. Ett drygt 30-tal kor får plats i anläggningen, som står på en stor ponton i Rotterdams hamn. Målet är att flytta matproduktionen närmare stadsborna.

Integreringen av vietnamesiska arbetskraftsinvandrare kommer att förbättras mycket i Närpes. Det efter att staden inrättat en ny tjänst som samhälls- och hälsokommunikatör. Från och med maj ger Luu Dieu Thuy information om det finska samhället på bland annat vietnamesiska.

Den brittiska regeringen kommer inte att acceptera import av varken klorkyckling eller hormonkött från USA. Det försäkrade miljö- och jordbruksministern Michael Gove under en utfrågning denna vecka inför det skotska parlamentets jordbruksutskott.
Vår finländska matproduktion är hållbar och säker. Hur ska vi kunna garantera att det också i framtiden finns ett inhemskt alternativ i butikerna? Svaret ligger i en stark gemensam jordbrukspolitik i EU (CAP) som uppmärksammar också små medlemsländer, påpekar Max Schulman.

Ålandsmejeriet ÅCA lanserar nya produkter och miljövänligare förpackningar som har fått ett mer enhetligt utseende.

I början av veckan informerade säkerhets- och kemikalieverket Tukes om aktualiteter inom dess verksamhetsområde. EU-kommissionen har precis fattat beslut om maximihalterna av rester av vissa verksamma substanser (MRL) i växtskyddsmedel. Ändringarna i bestämmelserna gäller maximihalterna av de verksamma ämnena acetamiprid, iprodion och pikoxistrobin och träder i kraft i EU under sensommaren 2019.
De olagliga växtskyddsmedlen tar över en allt större del av marknaden. Enligt säkerhets- och kemikalieverket Tukes och Tullens uppskattning är drygt tio procent av produkterna på den europeiska marknaden olagliga. Därför intensifierar myndigheterna nu övervakningen av importerade växtskyddsmedel.
Följderna av det brittiska utträdet ur EU, Brexit, har lett till sänkta priser på nötkött som de irländska bönderna levererar för export till Storbritannien. Detta alltså trots att Storbritannien inte ens har lämnat EU ännu och importvillkoren fortfarande är de samma. De irländska bönderna har därför krävt att få kompensation, inte av Storbritannien, vars irrationella beteende är orsak till det läge som uppstått, utan av EU och sitt eget land, Irland. Man talar om en kompensation på 100 miljoner euro varav hälften ska finansieras via EU-kommissionens krisåtgärder och den andra hälften av irländska staten.
PÅ LF var vi visserligen lite förhastade då vi förra veckan skrev att förhandsröstningen skulle pågå ännu lördag för en vecka sedan, ursäkta för det. I själva verket kunde man åtminstone på de flesta ställena rösta ännu i tisdags.

Sådden av vårspannmål som efter ett bakslag i vädret i början av maj tog ny fart kring morsdag, är nu avslutad i både Västra Nyland och Egentliga Finland. Endast i Lappland har man inte ännu påbörjat sådden av vårspannmål på grund av blöta åkrar, uppger ProAgria.
EU:s agrarkommissionär Phil Hogan föreslår en CAP-premie för producenter som vidtar åtgärder för att skapa kolsänkor.