EU Opinion

Ledarsticket:
Man hinner ännu rösta i EU-valet

PÅ LF var vi visserligen lite förhastade då vi förra veckan skrev att förhandsröstningen skulle pågå ännu lördag för en vecka sedan, ursäkta för det. I själva verket kunde man åtminstone på de flesta ställena rösta ännu i tisdags.

Hur som helst så är själva valdagen i Finland nu på söndag och de som inte hunnit förhandsrösta måste gå till valurnorna senast då. Många har tidigare förutspått ett lågt finländskt deltagande i EU-valet i år. Förhandsröstningen var ändå betydligt livligare än för fem år sedan. Nu använde mer än en femtedel av de röstberättigade sig av möjligheten att rösta på förhand, 21 procent. Det var bara 17,4 procent som förhandsröstade 2014. Det här kan peka på ett högre valdeltagande än man hittills har räknat med.

Av den orsaken är det ännu viktigare att bönderna och den övriga landsbygdsbefolkningen, som faktiskt har intressen att bevaka i EU, går och röstar.

Betydelsen av att den finlandssvenska landsbygden har en egen representant i EU-parlamentet kan inte överskattas. Det gäller i synnerhet efter att EU-parlamentet numera har en avgörande roll i beslutsfattandet.

Idealet skulle dessutom vara att Finland har en ordinarie medlem i EU-parlamentets jordbruksutskott.

EU-parlamentet sitter fem år, men de beslut som fattas under den perioden, kommer att inverka betydligt längre. Därför ska Finlands landsbygd vara med om att utforma den kommande gemensamma jordbrukspolitiken. Vi ska tillämpa den i vilket fall som helst.

Vi behöver aktiva parlamentsledamöter som vill vara med om att utveckla gemenskapen, inte kverulanter, vars ideologi går ut på att förstöra den.