Julrec 1
Livet på landet

Julrecept med italiensk touch

Inlagd strömming på venetianskt sätt

600 gr hel strömming/siklöja

2-3 stora lökar (vita, milda)

40 gr sultanrussin

40 gr pinjenötter

1 dl vitvinsvinäger

salt

mjöl för panering

3 dl solrosolja för fritering

Blötlägg russinen i lite vatten. Rensa strömmingen, ta bort huvudet och ta bort mittenbenet och pressa ut fisksidorna till en ”flundra”. Panera i vetemjöl och fritera i omgångar i solrosolja i några minuter. Lägg fiskarna på ett hushållspapper och salta och låt svalna. Skiva löken i tunna skivor och stek på svag värme i ca 30 minuter. Salta, häll över vitvinsvinäger och koka ner vätskan och låt svalna. Rada fiskarna i en form och täck med ett lager av lök, strö över russin och pinjenötter och upprepa fisk- och löklager. Låt stå åtminstone ett dygn före servering.

Julrec 2
Kammusslor på varm endivesallad (4 pers)

8-12 kammusslor (frysta)

3 endiver

1 citron

salt, socker

Skär endivesalladen i 1 cm bitar och sätt i en kastrull. Häll över 2 msk citronsaft, 1 msk socker, 1 tsk salt och låt koka på svag värme i ca 10 minuter tills de är mjuka. Dela musslorna i två delar, salta, peppra och stek någon minut på varje sida. Servera musslorna på en bädd av varm endivesallad.

Julrec 3
Gryta på kycklingben med soltorkade tomater (4 pers)

2 kg kycklingben

2 dl vitvin

3 kvistar rosmarin eller 1 msk torkad

3 lagerblad

salt, peppar

1 msk pizzakrydda

5 vitlöksklyftor

2 dl soltorkade tomater

1 dl grädde

2 kycklingbuljongtärningar

1 knippe persilja

1-2 msk maizena för redning

Sätt ugnen på 180 grader. Salta och peppra benen och häll över vitt vin tillsammans med kryddorna. Stek i ugn i ca 1 h och sila av vätskan i en kastrull. Tillsätt soltorkade tomater, buljongtärning, grädde och maizena och låt koka upp några minuter. Smaka av och tillsätt finhackad persilja.

Julrec 4
Lammfärsbullar med tomatsås (4 pers)

600 gr lammfärs

1 ägg

1 lök

3 vitlöksklyftor

2 kvistar rosmarin eller 1 msk torkad

salt, peppar

Hacka lök och vitlök och stek mjuka i några minuter tillsammans med kryddorna. Blanda ägg, färs och stekt lök till en slät massa. Salta och peppra. Rulla till bollar och stek några minuter på varje sida.

Tomatsås

300 gr krossade tomater

1 lök

2 vitlöksklyftor

3 salviablad

1 msk pizzakrydda

1 tsk socker

1 grönsaksbuljongtärning

peppar

persilja

basilika

parmesanost finriven

Fräs lök, vitlök och kryddor i olja och tillsätt tomatkross, socker, buljongtärning, Låt koka i ca 30 minuter, smaka av med salt och peppar. Tillsätt finhackad basilika och persilja. Servera med köttbullar, pasta och strö över riven parmesanost.

Julrec 5
Tiramisù

4 ägg

150 gr socker

500 gr Mascarpone färskost/Viola färskost

1 pkt/500 gr Savoiardi-kex

kallt starkt kaffe 

1 msk vit rom eller konjak

1 tsk citronsaft

2 msk puderkakao

Separera äggulorna från vitorna och sätt i 2 olika skålar. Vispa äggulorna och tillsätt hälften av sockret, lite i gången medan du vispar tills det blir en krämig smet. Tillsätt mascarpone med äggulorna och rom och blanda till en slät massa. Vispa äggvitorna och tillsätt någon droppe citronsaft. Tillsätt det resterande sockret och vispa tills äggvitorna blivit en fast smet. Rör försiktigt ihop äggulorna och äggvitorna till en jämn massa. Doppa snabbt kexen ett och ett i kallt kaffe och rada ut på ett avlångt fat. Spritsa ut mascarponesmeten i ett lager ca 1 cm. Rada följande rad med kex doppade i kaffe och spritsa ett lager till. Upprepa för ett tredje lager och strö kakaopuder över sista mascarpone-lagret. Förvara i kylskåp till servering.