Julmarknad1
Snart slutsålt. Fårfarmaren Markus Karlsson (till vänster) på Gamla Malmens julmarknad i hemstaden Pargas. Anders Jungar med sonen Erik bor precis vid marknadsplatsen och tar chansen att köpa lokalproducerat kött till grillen.
Jordbruk Marknad Livet på landet

Den sociala biten
viktig på marknaden

Fårfarmarna Markus Karlsson och Charlotta Björklöf fanns på plats vid Gamla Malmens julmarknad i hemkommunen Pargas. Det är en fin chans att träffa kunder, men så många fler marknader blir det inte för dem i år.

Klockan är strax efter 14 på lördagen. Det börjar skymma och ett kyligt regn faller över Gamla Malmens gränder i Pargas. Men invånarföreningens traditionella julmarknad lockar som vanligt bra med folk.

Försäljaren Charlotta Björklöf, fårfarmare från Västeräng på Ytterholm i Nagu, är imponerad.

– Pargasborna ska verkligen ut då det är Gamla Malmens marknad! säger Björklöf där hon står med sina fårkötts- och skinnprodukter och marknaden har pågått ett par timmar.

Björklöf hoppas att hon kommer att ha något kvar att sälja helgen efter, då det är julmarknad hemma i Nagu. Det är de här två marknaderna hon brukar sälja på.

– Men innan det här har jag faktiskt haft två års paus här i Pargas efter att ena knät ”braka”. Så jag har egentligen inte så mycket att jämföra med, men försäljningen har nog varit förhållandevis bra nu.

Slut på rekordtid

Det bekräftas av hennes kollega, Skärgårdslamms Markus Karlsson från Mielisholm i Pargas. Han står ett stenkast bort med sonen William och visar på sitt glesa bord.

– Som du ser har vi knappt något kvar. Allt rökt sålde slut på en och en halv timme. Det är rekordtidigt.

En förklaring är, konstaterar Karlsson, att de hade med sig bara hälften av vad de som mest haft med sig till Gamla Malmen. Det har i sin tur att göra med fjolårets dåliga höskörd som ledde till att man då slaktade mer än normalt.

Gamla Malmens julmarknad är den enda marknad Skärgårdslamm besöker i år. Tidigare var man också på strömmingsmarknaden i Åbo i oktober, men den har man skippat de senaste tre åren.

– Det var mycket möda för liten vinst. Försäljningsplatsen var dyr och man måste ha el och kylskåp. Ett år gick kylaggregatet sönder. Men här på julmarknaden är det ju kylskåpstemperatur ute, säger Karlsson.

Markus Karlsson berättar att han har två små döttrar och prioriterar att vara med dem framom marknader som inte ger så mycket i fickan.

Medan vi pratar kommer Barbro Nikinmaa och köper en del av det lilla lammkött som Karlsson har kvar.

– Jag har köpt påsklamm av Skärgårdslamm tidigare och är nöjd med produkterna. Det här tänker jag använda i blandfärs för köttbullar, berättar hon.

Julmarknad2
Nöjda med försäljningen trots regnet. Charlotta Björklöf och Conny Storgeust vid Västerängs försäljningsstånd. De berömmer Pargasbornas sätt att trotsa det råa vädret.

Roligt samtala med kunder

När Karlssons egna produkter tryter tipsar han kunderna om Charlotta Björklöfs stånd. Andan mellan kollegerna god, och efter ett tag dyker Karlsson själv upp vid Björklöfs tält.

De konstaterar att den sociala biten är en viktig del av marknaderna.

– Nyss vad det en kund här som berättade om något slags lammfiléer på björkkvistar som hon ätit i Norge. Den historien borde man ha på band, säger Björklöf.

– Och så gäller det att ha sitt försäljningstal färdigt, säger Karlsson. Om någon frågar om inte det är synd om djuren som slaktats så svara jag att alla var elaka bässar! Det gäller att hitta på något skoj.

Viktigt med flera kanaler

Markus Karlsson och Charlotta Björklöf är båda fårfarmare i skärgården, men med vissa olikheter. Karlsson sköter sin farm vid sidan av ett heldagsjobb i Åbo.

Björklöf jobbar heltid på sin gård, men är å andra sidan ensamstående med en 12-årig son, som betyder mycket skjutsande till hobbyer. Och för ett par år sedan fick hon alltså långvariga problem med ett knä, vilket förstås var besvärligt.

Karlsson har cirka 85 djur nu, Björklöf kring 65. Karlssons får är av blandras som är köttigare, medan Björklöfs djur är renrasig finsk lantras som i sin tur ger fler lamm.

Båda säljer direkt till kunder, och är även med i Rekoringen i Pargas, där kunder och producenter träffas vissa onsdagskvällar. Men Karlsson konstaterar att det är knepigt för honom, som jobbar till klockan 16 i Åbo, att leverera varor till Rekoringen klockan 17.30.

Björklöf säger i sin tur att det tar tid att förbereda leveranserna, men att Rekoringens kunder å andra sidan börjat ta kontakt också andra tider.

– Så det är en bra kanal. Det har blivit mer så att folk ringer när de vet att man har kött.

Karlsson, som också levererat en del kött till försäljare i Saluhallen i Åbo, håller med. Det är viktigt med många försäljningskanaler.

Julmarknad3
Fyller gränderna. Gamla Malmens traditionella julmarknad ordnades av stadsdelens invånarförening lördagen den 14 december.