Efter polisens tillslag i Närpes: Ytterligare en handfull personer misstänkta för grovt ocker

I tisdags meddelade polisen om nya gripanden med kopplingar till ockerhärvan. Nu meddelar polisen att det handlar om en handfull personer och brottsbenämningen är även nu grovt ocker.

Växthusföretagare orolig för att ockerhärvan svärtar ner – men Them Dinh Luu är en av de nöjda: "Närpes har varit bra för mig"

Frustration men också beslutsamhet råder just nu bland många av växthusföretagarna i Närpes. Börje Ivars är en av dem som efterlyser bättre kontroll, så att man tryggt ska kunna rekrytera arbetskraft från utlandet.

Naturbetande "Madonna" kan bli köttindustrins räddning: "Vi behöver miljövänliga alternativ så konsumenterna får en chans att välja rätt"

För att öka konsumenternas intresse för klimatvänligare kött utreds nu möjligheten att certifiera kött från naturbetande nötkreatur och får. Systemet är redan vardag i Sverige.

Ett år av skenande kostnader tär på jordbruket och statsborgen hjälper föga: "Vi börjar bli uppgivna"

Ett år av stora kostnadsökningarna och en marknad som inte svarar med högre producentpriser tar ut sin rätt. – Nu börjar bönderna bli uppgivna säger Niclas Sjöskog, viceordförande för ÖSP.

Klimatförändringen och granbarkborren går hårt åt de finska skogarna – nytt forskningsprojekt i Lappträsk letar efter lösningen

I Finland har vi satsat hårt på skog med endast en trädart. Lösningen på framtidens klimatrelaterade problem kan ligga i blandskog.

Älgstammen minskar – färre skogsägare ansöker om ersättning för hjortdjursskador i Österbotten

Under 2021 anmäldes betydligt färre älgskador i de österbottniska skogarna. Att älgstammen minskat tros vara en delorsak.

Inhemsk potatis kan bli bristvara på våren – potatisodlare känner av stigande gödsel- och bränslepriser

Det kan bli brist på inhemsk potatis under våren eftersom lagren av matpotatis är små för närvarande. Det torra vädret ledde till en liten skörd i fjol.

Lokal grossist i Borgå inte förvånad över potatisbrist: "Antalet odlare blir hela tiden färre och därmed också arealerna"

Finland hotas av potatisbrist. En orsak är förra årets dåliga skörd. En annan orsak är allt färre odlare och mindre arealer, någonting som den lokala grossisten Borgå potatis vd Roger Nyqvist bevittnat under många år.

Isbränna kan skada höstsådden för östnyländska jordbrukare senare i vår – höga insatskostnader tynger gårdarnas ekonomi

Det omväxlande vädret med kraftiga snöfall, kyla och blidväder kan orsaka isbränna och ge skador på höstsådden. Vid sidan om höga insatskostnader är extra vårsådd inte välkommet på gårdar med svajande ekonomi.

Pellingeföretagare erbjuder matupplevelser: "Det är inte bara trendigt – det är också rätt"

Fisk från havet som ses glittra mellan äppelträden, potatis och grönsaker från tegarna ett stenkast ifrån och till efterrätt ugnsäppel från nämnda träd. Men inte bara mat – också berättelser om matens väg till bordet. Det är konceptet bakom Pellinge Meny.

Motionsredskap och skidspår förstörda vid Jonasbackens och Vårberga konditionsbana - redskapen överkörda med traktor

Motionsredskap för flera tusen euro och skidspår i aktiv användning har förstörts med en traktor vid Jonasbacken och Vårberga i Borgå. Redskapen förnyas under våren.

HBL: Tiotals vietnamesiska växthusarbetare i Närpes misstänks ha fallit offer för ocker

Tidigare den här veckan meddelade polisen om en omfattande utredning av ekonomiska brott i Närpes. Enligt HBL handlar en del av utredningen om systematisk och långvarig import av vietnamesisk arbetskraft till bland annat stora växthus i Närpes.