Isen under snötäcket oroar jordbrukare – höstsådden tar stryk och grödor kvävs

Den omväxlande vintern med snö och is, töväder och köldgrader, kan bli förödande för de växter som såddes på hösten. Risken för isbränna är stor, men grödorna kan räddas av en snabb vår.

Svårt att komma åt mekanismer bakom ocker säger expert: "Ibland får man känslan att vi har lagstiftningen i skick, men den fungerar inte"

Något som vi kallar korruption är kanske kultur eller norm någon annanstans. Bland annat därför är det ingen lätt sak att helt utrota risken för ocker, säger Kristel Nybondas, vd för Landsbygdens Arbetsgivareförbund.

Snellman hämtar anställdas närmaste familjer från Ukraina: "Det känns självklart att försöka hjälpa"

Just nu väntar ett par, tre bussar någonstans vid den polska gränsen mot Ukraina. De ska föra hem ukrainska arbetares fruar och barn till Finland, bara familjerna lyckas ta sig över gränsen.

Jordbrukare på Kimitoön vill hjälpa ukrainare – erbjuder husrum till före detta anställda och deras familjer

Jordbrukaren Anders Abrahamsson på Kimitoön öppnar upp sitt hem och erbjuder hjälp till sina ukrainska anställda och före detta anställda med familj.

Jordbrukare i Ingå erbjuder husrum till ukrainare som jobbat på gården: "Jag vill hjälpa dem så gott jag kan"

Flyth gård i Ingå har genom åren sysselsatt många ukrainska säsongsarbetare. Nu överväger jordbrukaren Karl Åberg ett mellanår med jordgubbsskörden, om ukrainarna inte kan komma till Finland.

Ukrainakrisen skapar oro bland finländska jordbrukare: "Det blir ingen produktion om vi inte har folk"

En stor del av säsongsarbetarna som kommer till Finland är från Ukraina. Hur det blir med den arbetskraften i år är osäkert på grund av läget i Ukraina.

"Kriget flyttade in i kafferummet" – svinfarmare värnar om ukrainska anställda

Lönsamheten i branschen är usel men om det blir permitteringar kanske man skickar hem någon till ett krig. Sådana saker går svinfarmaren Johan Backlund i Jeppo i Nykarleby och funderar på nuförtiden.

Aska får skogen att växa

Träden växer och barren blir längre när skogen gödslas med aska. Nu utreds vilka mängder, kvaliteter och potential askan från de österbottniska värmekraftverken har.

Skogsbranschen är på hugget: “Det är bra läge för skogsägarna nu”

Det finns ett stort sug efter timmer och massa i Finland. Och under fjolåret slogs flera rekord i mängden avverkat virke. Just nu finns både möjligheter och störningar inom skogssektorn. Men läget är gott för den som har stockar att sälja.

Efter polisens tillslag i Närpes: Ytterligare en handfull personer misstänkta för grovt ocker

I tisdags meddelade polisen om nya gripanden med kopplingar till ockerhärvan. Nu meddelar polisen att det handlar om en handfull personer och brottsbenämningen är även nu grovt ocker.

Växthusföretagare orolig för att ockerhärvan svärtar ner – men Them Dinh Luu är en av de nöjda: "Närpes har varit bra för mig"

Frustration men också beslutsamhet råder just nu bland många av växthusföretagarna i Närpes. Börje Ivars är en av dem som efterlyser bättre kontroll, så att man tryggt ska kunna rekrytera arbetskraft från utlandet.

Naturbetande "Madonna" kan bli köttindustrins räddning: "Vi behöver miljövänliga alternativ så konsumenterna får en chans att välja rätt"

För att öka konsumenternas intresse för klimatvänligare kött utreds nu möjligheten att certifiera kött från naturbetande nötkreatur och får. Systemet är redan vardag i Sverige.