Jordbrukare i Ingå erbjuder husrum till ukrainare som jobbat på gården: "Jag vill hjälpa dem så gott jag kan"

Flyth gård i Ingå har genom åren sysselsatt många ukrainska säsongsarbetare. Nu överväger jordbrukaren Karl Åberg ett mellanår med jordgubbsskörden, om ukrainarna inte kan komma till Finland.

Ukrainakrisen skapar oro bland finländska jordbrukare: "Det blir ingen produktion om vi inte har folk"

En stor del av säsongsarbetarna som kommer till Finland är från Ukraina. Hur det blir med den arbetskraften i år är osäkert på grund av läget i Ukraina.

"Kriget flyttade in i kafferummet" – svinfarmare värnar om ukrainska anställda

Lönsamheten i branschen är usel men om det blir permitteringar kanske man skickar hem någon till ett krig. Sådana saker går svinfarmaren Johan Backlund i Jeppo i Nykarleby och funderar på nuförtiden.

Aska får skogen att växa

Träden växer och barren blir längre när skogen gödslas med aska. Nu utreds vilka mängder, kvaliteter och potential askan från de österbottniska värmekraftverken har.

Skogsbranschen är på hugget: “Det är bra läge för skogsägarna nu”

Det finns ett stort sug efter timmer och massa i Finland. Och under fjolåret slogs flera rekord i mängden avverkat virke. Just nu finns både möjligheter och störningar inom skogssektorn. Men läget är gott för den som har stockar att sälja.

Efter polisens tillslag i Närpes: Ytterligare en handfull personer misstänkta för grovt ocker

I tisdags meddelade polisen om nya gripanden med kopplingar till ockerhärvan. Nu meddelar polisen att det handlar om en handfull personer och brottsbenämningen är även nu grovt ocker.

Växthusföretagare orolig för att ockerhärvan svärtar ner – men Them Dinh Luu är en av de nöjda: "Närpes har varit bra för mig"

Frustration men också beslutsamhet råder just nu bland många av växthusföretagarna i Närpes. Börje Ivars är en av dem som efterlyser bättre kontroll, så att man tryggt ska kunna rekrytera arbetskraft från utlandet.

Naturbetande "Madonna" kan bli köttindustrins räddning: "Vi behöver miljövänliga alternativ så konsumenterna får en chans att välja rätt"

För att öka konsumenternas intresse för klimatvänligare kött utreds nu möjligheten att certifiera kött från naturbetande nötkreatur och får. Systemet är redan vardag i Sverige.

Ett år av skenande kostnader tär på jordbruket och statsborgen hjälper föga: "Vi börjar bli uppgivna"

Ett år av stora kostnadsökningarna och en marknad som inte svarar med högre producentpriser tar ut sin rätt. – Nu börjar bönderna bli uppgivna säger Niclas Sjöskog, viceordförande för ÖSP.

Klimatförändringen och granbarkborren går hårt åt de finska skogarna – nytt forskningsprojekt i Lappträsk letar efter lösningen

I Finland har vi satsat hårt på skog med endast en trädart. Lösningen på framtidens klimatrelaterade problem kan ligga i blandskog.

Älgstammen minskar – färre skogsägare ansöker om ersättning för hjortdjursskador i Österbotten

Under 2021 anmäldes betydligt färre älgskador i de österbottniska skogarna. Att älgstammen minskat tros vara en delorsak.

Inhemsk potatis kan bli bristvara på våren – potatisodlare känner av stigande gödsel- och bränslepriser

Det kan bli brist på inhemsk potatis under våren eftersom lagren av matpotatis är små för närvarande. Det torra vädret ledde till en liten skörd i fjol.