Spannmålsombudsman: "Någon snabb lösning på den globala matkrisen finns inte" – också i Finland har vi ätit av våra lager

Många länder har varit beroende av den spannmålsexport som kommer från Svarta havet. Nu är åtminstone Ukrainas export via hamnarna helt avskuren och det finns ingen snabb lösning i sikte gällande exporten, säger Max Schulman från MTK.

Kriget i Ukraina och krisen inom lantbruket oroar på svingård i Nykarleby: "Har vi inte råd att ha grisar så har vi inte råd att ha folk heller"

På svingården Nassab i Nykarleby arbetar flera ukrainare. Om inte lönsamheten inom branschen blir bättre kan man tvingas permittera personal.

Onödigt dyrt att göra sig av med plast tycker jordbrukarna – Stormossen: "Plasten är för smutsig"

Ensilage, alltså djurfoder, förpackas i plast och plasten kan vara svår att återvinna. I Vasaregionen finns det jordbrukare som inte ser sig ha något annat val än att bränna upp plasten själv.

Kriget i Ukraina hotar orsaka global livsmedelskris – FN försöker förhandla om spannmålsexport från "världens brödkorg"

FN upprepar varningarna om att kriget i Ukraina kan resultera i en global livsmedelskris. Nu försöker organisationen förhandla med Ryssland om att återuppta exporten av ukrainskt spannmål för att råda bot på den mest akuta bristen.

Borgå Elnät testar ny sorts fågelskrämmor på Vessö

Den som har kört längs Skavarbölevägen på Vessö i vår har kanske lagt märke till små glimmande reflektorer på elledningarna. Det är Borgå Elnät som testar en ny sorts fågelskrämmor, reflektorer som glittrar och glimmar.

Vårsådden har inletts i ovissa tider: "Det krävs nog en bra skörd i det här läget"

Den här säsongen väntas bli utmanande för bönderna. Kostnaderna för både bränsle och gödning har stigit i skyn.

Stallen får dra åt svångremmen då priset på djurfoder och andra kostnader skjuter i höjden

En ökad kostnadsstruktur över hela linjen gör att ridskolorna måste se över sin verksamhet.

Raseborgs skogsbruksingenjör om medborgarinitiativ att förbjuda kalhygge: "Det finns inte empirisk forskning som stöder ett förbud"

Raseborg kan under inga omständigheter förbjuda kalhyggen i sina skogar. Det anser Raseborgs skogsbruksingenjör Carl-Johan Jansson.

Jordbrukets ekonomi i kris enligt SLC – Mats Nylund: "Handelskedjorna upprätthåller inköpskarteller"

Oron är stor för att kriget i Ukraina kommer skapa en ännu djupare kris för det finländska jordbruket. Priserna på till exempel gödsel och bränsle har stigit redan innan invasionen, och jordbrukarnas pengar håller därför på att ta slut, enligt SLC.

Ny lista ska hjälpa jordbrukare som anställer utländsk arbetskraft

Nu finns det en checklista för arbetsgivare inom jordbruket och trädgårdssektorn som anställer folk från utlandet. Förhoppningen är att förebygga och ingripa.

Österbottens svenska producentförbund: "Ekonomiska situationen akut på många gårdar"

Betydelsen av en trygg finländsk matproduktion och en hög självförsörjningsgrad har i och med kriget i Ukraina återigen lyfts fram. Det skriver ÖSP i ett uttalande och efterlyser ett högre marknadspris för att kompensera de stigande produktionskostnaderna.

Tyske Arthur Schwalbe lade grunden till Brännbollstad gård i Ingå – än lever minnena av storbonden kvar

I cirka tjugo år var Arthur Schwalbe en betydande markägare i Ingå och Sjundeå. Efter fortsättningskriget miste familjen allt då Sovjetunionen tvångsinlöste tyskägd mark.