Hamstring tömmer butikshyllorna på Adblue – utan ämnet startar inte nyare dieselbilar

Kriget i Ukraina har försämrat tillgången på ämnet Adblue som används i nyare dieselbilar. På Försörjningsberedskapscentralen säger man att problemet är tillfälligt.

Finland måste avverka mer skog för att ersätta ryskt virke

Vanliga år importerar Finland flera miljoner kubikmeter ryskt virke, men sanktionerna mot Ryssland nu gör att Finland måste avverka mer här hemma i stället.

Ministergrupp överens: Finlands jordbruk får stödpaket på 300 miljoner euro på grund av krisen i Ukraina

Finlands självförsörjning behöver stärkas, säger finansminister Annika Saarikko (C) efter att ministergruppen för Finlands beredskap haft sitt första möte. Saarikko kallar stödet för beredskapspaket 1.

“Vi har fått hitta reservtorkar som går på brännolja, det känns som att gå tillbaka till 90-talet” – jordbrukare från Borgå om hur kriget i Ukraina påverkar jobbet

En jordbrukare från Borgå berättar att han in i det sista väntar med att bestämma vad han ska så. På nationell nivå hoppas man krisen leder till att bonden får mera lön för sitt jobb.

Ny biogasstation i Vörå: "Vi tror på framtiden"

Till våren ska en ny tankstation för biogas stå klar i Vörå. Till en början kommer gasen från Jeppo men i framtidsplanerna finns egen produktion.

Potatisodlaren kommer till botten på potatislagret innan sommaren är här: "Jag har högst hälften av det jag borde ha"

Potatisodlaren John Lidman är oroad. I potatislaget finns bara hälften så mycket potatis som det borde så här års. Lidman är en av många potatisodlare som fick fjolårsskörden förstörd på grund av det ogynnsamma vädret.

SLC-ordförande: "Vi kommer att ha mat på bordet" – försörjningsberedskapen tryggar tillgången på livsmedel vid kriser och störningar

Europas kornbod är under attack och livsmedelspriserna kommer att stiga. Redan nu har spannmålsfuturerna rusat i höjden. – Men i Finland behöver vi inte vara rädda för att maten ska ta slut, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.

Isen under snötäcket oroar jordbrukare – höstsådden tar stryk och grödor kvävs

Den omväxlande vintern med snö och is, töväder och köldgrader, kan bli förödande för de växter som såddes på hösten. Risken för isbränna är stor, men grödorna kan räddas av en snabb vår.

Svårt att komma åt mekanismer bakom ocker säger expert: "Ibland får man känslan att vi har lagstiftningen i skick, men den fungerar inte"

Något som vi kallar korruption är kanske kultur eller norm någon annanstans. Bland annat därför är det ingen lätt sak att helt utrota risken för ocker, säger Kristel Nybondas, vd för Landsbygdens Arbetsgivareförbund.

Snellman hämtar anställdas närmaste familjer från Ukraina: "Det känns självklart att försöka hjälpa"

Just nu väntar ett par, tre bussar någonstans vid den polska gränsen mot Ukraina. De ska föra hem ukrainska arbetares fruar och barn till Finland, bara familjerna lyckas ta sig över gränsen.

Jordbrukare på Kimitoön vill hjälpa ukrainare – erbjuder husrum till före detta anställda och deras familjer

Jordbrukaren Anders Abrahamsson på Kimitoön öppnar upp sitt hem och erbjuder hjälp till sina ukrainska anställda och före detta anställda med familj.

Jordbrukare i Ingå erbjuder husrum till ukrainare som jobbat på gården: "Jag vill hjälpa dem så gott jag kan"

Flyth gård i Ingå har genom åren sysselsatt många ukrainska säsongsarbetare. Nu överväger jordbrukaren Karl Åberg ett mellanår med jordgubbsskörden, om ukrainarna inte kan komma till Finland.