Jordbrukarna är tacksamma över höjda producentpriser – men de täcker bara en tredjedel av kostnadsökningarna

Nu höjer både handeln och köttföräldlingsindustrin producentpriserna. Bonden Ola Sandberg i Pedersöre säger att det höjda priset inte räcker till för att täcka de skenande kostnaderna. Han är rädd att många bönder lägger ner djurproduktionen i höst.

De österbottniska köttförädlarna höjde producentpriset och fick handeln med på noterna: "Kedjorna har ruckat på sina principer"

Ab Snellman Oy har höjt sina producentpriser med drygt 25 procent det senaste året för att trygga jordbrukets överlevnad. Den här gången var också handeln med på noterna. Vi rev överenskomna priser och förhandlade om, säger vd Roland Snellman.

Hård vinter fick höstsäden att utvintra – Mörskombonde: "Vårsädskörden blir ändå bättre än förra året"

Den hårda vintern tog hårt på höstsäden och den heta sommaren satte sina spår i vårsädskörden.

På Vyrdegård vill man vara lite "weird" – unikt med närodlad grönbeteskyckling

På Furubacka i Snappertuna bor Elina och Janne Cederberg. Tillsammans driver paret Vyrdegård och föder upp grönbeteskyckling.

"Finska" jordgubbar på torget kan ha vuxit ur utländska plantor: "Motsägelsefullt att kalla bären inhemska"

Bär som beskrivs som inhemska vid torgståndet har inte hela sitt ursprung i Finland. Majoriteten av de inhemska jordgubbarna i Finland odlas med plantor som importeras från utlandet.

Baljväxterna i nyckelposition i klimatkampen: "För att bli kvitt fossilberoendet behöver vi mer baljväxter i jordbruket"

Forskare och bönder prisar baljväxterna som nyttoväxt i växelbruk för att minska på kväveberoendet. Ändå används enbart två procent av Finlands odlingsyta till baljväxter. Vad är problemet?

Raseborgs skogsvårdsingenjör får pris för arbete med skogsvård

Raseborgs stads skogsbruksingenjör Carl-Johan Jansson premieras för sitt arbete inom skogsvård.

Svenska Yles priskoll visar att ägg, mejeriprodukter och kött blivit dyrare: "Pensionärerna drabbas först"

Stigande matpriser är vid det här laget ett bekant fenomen för de flesta konsumenter. Ökande inflation och Rysslands krig mot Ukraina leder till att många som går och handlar fått vänja sig vid att slutsumman på kvittot i matbutiken inte är som förr.

Jordgubbsodlaren Kalle Åberg i Ingå tror att sommarens säsong blir bra: “Jag är ganska positiv för tillfället”

Priserna på livsmedel har påverkats på många sätt på grund av den nuvarande världssituationen. Trots det ser Ingåjordbrukaren Kalle Åberg hoppfullt på sommarens jordgubbs- och spannmålsförsäljning.

Nybakade agrologen Alexandra Wasström har fjärilar i magen: "Jag får lite panik när jag tänker på att jag ska börja jobba i höst"

Alexandra Wasström är uppvuxen på en spannmålsgård med hästuppfödning i Snappertuna och har kört traktor sedan hon var femton. Därför var det ganska självklart för henne att utbilda sig inom lantbruket.

Idrottstjejen Mari Lindström tog över pappas gård i Kyrkslätt: "Det här är världens bästa livsstil och världens bästa arbete"

Mari Lindström tog över sin pappas gård i Kyrkslätt 2015. Idag har hon ensam hand om gården med över hundra djur. Trots långa arbetsdagar, ansvaret över djuren och höjda priser ångrar hon inte beslutet att flytta tillbaka till gården.

Benita Karjalainen brinner för hundträning – driver nu eget företag med djurskötarexamen i bakfickan

Vid yrkesutbildaren Axxells naturvårdsenhet i Brusaby på Kimitoön kan de som brinner för djurens välmående utbilda sig till bland annat djurskötare.