Finländare älskar sitt rågbröd – men för jordbrukaren är råg knappt lönsamt

För jordbrukarna har det varit ett turbulent år med produktionspriser som stigit mångfalt. Den här veckan, den 19 augusti, kommer årets skördeprognos sammanställd av Naturresursinstitutet.

Rågen är en del av den finländska identiteten – Annika Luther skrev en bok om rågens historia

Annika Luther som tidigare skrivit romaner valde den här gången att fördjupa sig i kulturhistoria. Hon säger att hon inspirerades av Patrik Svenssons "Ålevangeliet" och tänkte att kan man skriva om ålar så varför inte om råg?

Bönder och forskare samarbetar för att förbättra åkermarken – det kan avgöra jordbrukets framtid

Hur ska jordbrukets utsläpp minskas? Med nya odlingsmetoder kunde bönderna få betalt för att deras åkrar binder kol.

Honungsskörden blir god tack vare sommarens gynnsamma väder – biodlare: "Skörden verkar bli åtminstone dubbelt så stor som i fjol"

En sval och långsam början på sommaren och många varma dagar efter midsommar gynnade biodlarna i sommar. Skörden ser ut att bli bra i hela landet.

Boundbirs’n hämtar lande till stan och visar varför bonden behövs: "Kriget i Ukraina har tagit fram att vi behöver egen mat, vi behöver ett eget jordbruk"

Boundbirs’n hämtar lande till stan och visar varför bonden behövs: "Kriget i Ukraina har tagit fram att vi behöver egen mat, vi behöver ett eget jordbruk"

Svårt att avstå från torven i växthusodling: "Vi måste komma ihåg att alternativen också har utsläpp"

Odlingen av grönsaker i växthus har med åren blivit allt mer klimatsmart. På 20 år har koldioxidavtrycket minskat med åtminstone 50 procent, men torven är en svår nöt att knäcka för branschen.

Jordbrukarna är tacksamma över höjda producentpriser – men de täcker bara en tredjedel av kostnadsökningarna

Nu höjer både handeln och köttföräldlingsindustrin producentpriserna. Bonden Ola Sandberg i Pedersöre säger att det höjda priset inte räcker till för att täcka de skenande kostnaderna. Han är rädd att många bönder lägger ner djurproduktionen i höst.

De österbottniska köttförädlarna höjde producentpriset och fick handeln med på noterna: "Kedjorna har ruckat på sina principer"

Ab Snellman Oy har höjt sina producentpriser med drygt 25 procent det senaste året för att trygga jordbrukets överlevnad. Den här gången var också handeln med på noterna. Vi rev överenskomna priser och förhandlade om, säger vd Roland Snellman.

Hård vinter fick höstsäden att utvintra – Mörskombonde: "Vårsädskörden blir ändå bättre än förra året"

Den hårda vintern tog hårt på höstsäden och den heta sommaren satte sina spår i vårsädskörden.

På Vyrdegård vill man vara lite "weird" – unikt med närodlad grönbeteskyckling

På Furubacka i Snappertuna bor Elina och Janne Cederberg. Tillsammans driver paret Vyrdegård och föder upp grönbeteskyckling.

"Finska" jordgubbar på torget kan ha vuxit ur utländska plantor: "Motsägelsefullt att kalla bären inhemska"

Bär som beskrivs som inhemska vid torgståndet har inte hela sitt ursprung i Finland. Majoriteten av de inhemska jordgubbarna i Finland odlas med plantor som importeras från utlandet.

Baljväxterna i nyckelposition i klimatkampen: "För att bli kvitt fossilberoendet behöver vi mer baljväxter i jordbruket"

Forskare och bönder prisar baljväxterna som nyttoväxt i växelbruk för att minska på kväveberoendet. Ändå används enbart två procent av Finlands odlingsyta till baljväxter. Vad är problemet?