SLC - Vattenskydd
Skärpt tolkning för vattenskydd oroar Ålands Producentförbund

Ålands Producentförbund skärper nu tonen om landskapsregeringens förslag till allmänna skyddsföreskrifter för dricksvattentäkter.

SLC - Lokaalmote2
ÖSP:s lokalavdelningar börjar ordna höstträffar

Lokalavdelningarna av ÖSP har inlett ordnandet av intressanta höstträffar. Först ut i måndags var Kronoby, Nedervetil, Terjärv och Karleby lokalavdelningar. Temat för träffen var biogas.

SLC - Dsc08837 1
SLC-basen motsätter sig ett förbud mot kalhyggen

Uppslutningen var stor med cirka hundra medlemmar på plats när Ålands Skogsvårdsförening nyligen höll höstmöte i Mariehamn med lägesöversikter av SLC:s ordförande Mats Nylund och skogsombudsman Anders Portin.

SLC - Tos
TOS-avgiften: Inhemskt förädlingsarbete har ökat skördarna

För att försäkra framtiden för den inhemska växtförädlingen är det igen dags att se över TOS-avgiften. De senaste åren har de inhemska spannmålsskördarna ökat stadigt tack vare förädlingsarbete, men för att effektivera arbetet hoppas växtförädlingsbranschen på grönt ljus för genredigering också inom EU.

SLC - Kossor I Stan 2
Unga bönder tog kossorna till stan

På tisdagen tog SLC unga och Maaseutunuoret kossorna till stan och visade upp dem utanför Porthania vid Helsingfors Universitets centrumkampus. SLC och MTK:s unga hade med sig Jerseykon Orawa och Holsteinkon Okadi från Tavastkyro. Mjökbonden Eeva Linnainmaa visar stolt upp sina kor.

SLC - Img 6230
ÅPF kräver att markägare hörs om nya vattenskyddet

I ett remissyttrande som utarbetats i samråd med Ålands Hushållningssällskap uttrycker Ålands Producentförbund stor oro kring landskapsregeringens förslag till vattenåtgärdsprogram och skyddszoner för vattentäkter.

SLC:s fullmäktige samlas till höstmöte 26.11 i Vanda

SLC:s fullmäktige samlas till sitt ordinarie höstmöte tisdagen den 26 november kl 10:30 på Sokos Hotell Vantaa i Dickusby (Vanda).

SLC - 20191030 203434
Tre landsbygdsföreningar blev en i Kyrkslätt

Ett historiskt föreningsmöte hölls i onsdags på Wohls gård i Kyrkslätt. Av tre föreningar bildades den nya föreningen Kyrkslätt landsbygdsförening. Föreningarna Kyrkslätt NSP, Kyrkslätt lantmannagille och Kyrkslätt landsbygd sammanslogs till en enda förening.

Kossorna kommer till Helsingfors Universitet

Korna Orawa och Okadi finns på plats tisdagen den 5 november kl.11-13 utanför Helsingfors Universitets Porthania-byggnad i centrum av Helsingfors. De båda korna visar gärna upp sig eftersom de är vana utställningskor som tycker om människor.

Sandra Bergqvist vill se lösning på chockhöjda fastighetsskatter

Riksdagsledamot Sandra Bergqvist (Sfp) och Ålands riksdagsledamot Mats Löfström lämnade på fredag in ett skriftligt spörsmål till riksdagens talman. I spörsmålet förundrar riksdagsledamöterna sig över skatteförvaltningens förfarande där många bevisligen felaktiga fastighetsskattesedlar skickats ut.

SLC - Eu Journalister1
Västnyländska gårdar fick besök av europeiska lantbruksjournalister

I egenskap av EU:s ordförandeland fick Finland ta emot en grupp europeiska lantbruksjournalister förra veckan. Resan ledde till några av SLC:s gårdar i västra Nyland, från åkrar och kulturlandskap ända ut i skogarna.

SLC - Mam 332385 556193 De
Finland deltar igen i Grüne Woche-mässan

Efter en lyckad satsning som mässans huvudsamarbetspart i januari 2019 deltar Finland igen i Grüne Woche-mässan i Berlin 2020.