Ocker8
ÖSP:s trädgårdsombudsman David Pettersson har haft fullt upp med ockerhärvan i Närpes. Han anser att alla har ett ansvar för att undvika att de brott som nu utreds inte inträffar igen. Trots att inga växthusproducenter är misstänkta i det här skedet är det tid för självrannsakan, säger han.
Jordbruk SLC

Växthusbranschen i Närpes
jobbar tillsammans och
blickar framåt

Brottsutredningen om grovt ocker har skakat hela Närpes och växthusbranschen. Nu är det viktigaste att alla arbetar tillsammans så att liknande fall inte uppdagas igen, säger ÖSP:s trädgårdsombudsman David Pettersson.

Brottsmisstankarna mot en grupp vietnameser om grovt ocker slog ner som en bomb i Närpes i januari. Det som vi vet i dag är att en vietnamesisk kvinna är häktad och misstänks för att ha rekryterat landsmän som betalat stora summor pengar för få arbete i Närpes.

Utredningen pågår och efter det har polisen gjort husrannsakningar och beslagtagit stora summor pengar och gripit ytterligare personer. I det här skedet är inga växthusproducenter misstänka för brott.

– Den här härvan har upptagit en stor del av min tid den senaste tiden. Närmast tänker jag på alla de som drabbats och känner med dem och det är bara att beklaga vad de kan ha utsatts för. Trots att inga växthusproducenter är misstänkta i det här skedet är det tid för självrannsakan och nu måste vi alla jobba vidare för att det inte inträffar igen i framtiden, säger David Pettersson, vikarierande trädgårdsombudsman för ÖSP.

Det som diskuterats i trädgårdsutskottet är vilka åtgärder som kan vidtas för att undvika att något dylikt inträffar igen.

– Trots att arbetsgivarna är välinformerade och är noggranna när de rekryterar försöker vi förbättra informationen om exempelvis vilka skyldigheter man har som arbetsgivare vid rekrytering av utländsk arbetskraft, säger Pettersson.

Och fortsätter:

– För det andra arbetar vi med information kring vad man som arbetsgivare kan göra om det finns misstanke om människohandel. Detsamma gäller för arbetstagarna. Här behövs information på deras eget modersmål om vart de vända sig om de tror sig bli utsatta för någon form av ocker. Här borde vi få ett skyddsnät på olika nivåer som gör att sådant här kan fångas upp. Trädgårdsutskottet kommer att ordna en föreläsningsserie nu under vårvintern med rekrytering av utländsk arbetskraft som tema.

Arbetsgrupp har tillsatts

Förra veckan sammankallade SLC till ett branschmöte där en arbetsgrupp tillsattes. Arbetsgruppen kommer att utarbeta ännu tryggare sätt för rekrytering och lokalt ska föreläsningsserier kring hur eventuella problem kan åtgärdas ordnas.

– Producenterna måste få konkret vägledning i de här frågorna, säger Pettersson.

Utöver det samarbetar producentförbundet med TE-byrån och NTM-centralen. 

– Allt handlar om att trygga rekryteringskanaler samt också hitta nya. Det behövs en handlingsplan för att minska risken för att det här händer igen, menar han.

Stefan Skullbacka, vd för Närpes Grönsaker, tycker det är olustigt att brottslig verksamhet har pågått under vad som verkar i flera år.

– Nu måste utredningen få ha sin gång och så ska vi hoppas att de som gjort sig skyldiga till brott får sina straff, säger Skullbacka.

Närpes Grönsaker har också medverkat i flera möten och fått information från trädgårdsutskottet. Skullbacka påminner också om att hela andelslaget är med i certifieringssystemet Global Gap som också har med faktorer som arbetsvillkor och socialt ansvar.

– Certifieringen har försenats men vi hoppas få det i mål nu under 2022. Men för våra medlemmar är det inget nytt att följa de reglementen och anvisningar som gäller vid rekrytering av utländsk arbetskraft, med alla de tillståndsprocedurer som där finns säger han.

Ocker3
Brottsutredningen om grovt ocker i Närpes har skakat om den lilla staden och växthusbranschen. Enligt många har en orättvis bild också förmedlats i media där branschen fått bära hundhuvudet. Men nu blickar man framåt och vill arbeta tillsammans för att minska risken för att liknande fall inträffar igen.

Hela branschen har svartmålats

Det som stör både Pettersson och Skullbacka är att Närpes och hela växthusbranschen nu verkar få bära hundhuvudet för vad en liten grupp gjort. Medierapporteringen har inte alla gånger varit objektiv, anser de.

– Rapporteringen har inte alltid varit rättvis och inte heller vissa skriverier på sociala medier. Det har gett en snedvriden bild av det som nu har hänt och ett slag i ansiktet för våra producenter som gör ett seriöst arbete säger Skullbacka.

Pettersson fortsätter:

– Det är frustrerande att växthusbranschen som helhet i Närpes har utmålats på ett mycket negativt sätt.

Något som fick många att reagera var när Svenska Yle för en podcast valde rubriken ”Närodlade ockertomater i Närpes – så skapas ett skuggsamhälle”. På sociala medier väckte rubriken stor ilska för att den enligt många av de som kommenterade var nedsättande mot en hel näring med utgångspunkten att misstankarna i det här skedet gäller enbart en grupp vietnameser.

En som inte gillar det är Raymond Wesander, som i sitt företagande ofta representerar Närpes och växthussektorn. Han var en av de många som uttryckte sin ilska över Yles rubriksättning.

– Det handlar ofta om att skapa fräna rubriker men jag tycker det är fel att fokus hamnat på Närpes stad och växthusbranschen med tanke på att inga växthusproducenter är misstänkta eller står åtalade för oegentligheter. Som det är nu dras alla över en och samma kam enligt mig, säger Wesander.

Han hoppas att växthusodlarna orkar kämpa sig igenom det som hänt. Själv kommer han också framöver att stolt prata för näringen.

– Jag känner många odlare och jag står stolt bakom växthusbranschen i Närpes och jag ser också med tillförsikt på framtiden. Här finns seriösa utövare i alla led och det är också bra att brott uppdagas och att vi alla visar att den här typen av verksamhet inte accepteras här, säger Wesander.

David Pettersson tror också att det kan komma något gott ur det skedda.

– Jag tror att vi som bransch kommer bli bättre på att hitta handlingsmönster för om det finns misstankar om något som inte står rätt till. Att vi får verktyg som gör att vi kan agera direkt om dylika fall uppstår i framtiden, säger han.