Jordbruk SLC

SLC, MTK, Konsumentförbundet
utmanar om inhemsk mat

SLC, MTK och Konsumentförbundet utmanar handeln, industrin, finansinstitut, beslutsfattare samt arbetstagar- och intresseorganisationer, men också privatpersoner om inhemsk mat.

Den egna livsmedelsproduktionen, som just nu går igenom en både djup och akut lönsamhetskris, är en hjärtefråga för såväl producenter som konsumenter skriver organisationerna i utmaningen. Som ett startskott för utmaningen ger MTK, SLC och Konsumentförbundet ett betydande bidrag till Kyrkans Utlandshjälps humanitära arbete i Ukraina. Man uppmanar också sina medlemmar och andra att stöda det ukrainska folket.

Vidare kungör organisationerna att mat producerad i det egna landet är livsviktigt i hela världen. Det sätter grunden för den nationella livsmedelssäkerheten och är en central del av försörjningsberedskapen, vilket vi påminns om i kristider som denna. Problemen som är förknippade med den inhemska matproduktionen har under den senaste tiden återspeglats starkt i den inhemska debatten men trots det har problemen inte försvunnit någonstans.

Lantbruksföretagare har ett starkt kall, men enbart ett starkt kall räcker inte. Via överenskommelsen förbinder man sig nu till att producera rena och säkra livsmedel. Lantbruksföretagarna vill producera mat på ett rättvist sätt i gott samarbete med samhället, hela livsmedelskedjan och konsumenterna. Konsumenterna anser samtidigt att det är viktigt att jordbruksproduktionen bevaras i Finland. Därför förbinder man sig igen här till att fortsätta preferera hållbart producerad inhemsk mat till skäligt pris.

Samtidigt utmanar organisationerna alla att för egen del underteckna överenskommelsen för inhemsk mat och försörjningsberedskap samt att, liksom lantbruksföretagarna och konsumenterna, axla ett eget ansvar för detta. Överenskommelsen, som offentliggjordes genom annonser i Helsingin Sanomat och Hufvudstadsbladet den 1 mars, finns på nätet, bland annat på SLC:s webbplats, slc.fi.