Img 0922
Gästarbetare från Ukraina är uppskattade förstärkningar inom de finländska primärnäringarna. Att skapa nya rekryteringsnätverk i andra länder skulle vara möjligt men samtidigt utmanande, säger David Pettersson, vikarierande trädgårdsombudsman på ÖSP.
Jordbruk SLC

Ukrainaläget skapar frågetecken
för många inhemska producenter

Många finländska producenter, bland annat inom växthus- och bärbranschen, anlitar säsongsarbetskraft från Ukraina. För närvarande hopar sig frågetecknen med anledning av det eskalerande krisläget.

Om möjligheterna att anlita arbetskraft från Ukraina skulle kringskäras framöver på grund av den aktuella krisen skulle det medföra betydande utmaningar för många inhemska producenter.

– Sammanlagt brukar tusentals ukrainare årligen komma till Finland för att arbeta på finländska anläggningar, säger Maria Berg som odlar jordgubbar i växthusmiljö i Bäckliden, Närpes.

– Det är förstås väldigt svårt att spekulera kring utvecklingen i Ukraina. Blir det krig eller inte? Kommer landets gränser i så fall att stängas helt eller kommer det att vara möjligt att resa via Polen? Ingen vet riktigt i det här skedet.

Arbetare på väg

Maria Berg har själv anlitat ukrainsk säsongsarbetskraft i ett antal år. Hon har varit nöjd med arrangemangen. Intresset i Ukraina för att utföra säsongsarbete i Finland har hela tiden varit stort.

– Enligt planerna är fem ukrainare på väg till oss från slutet av mars. Min son Ronny Berg som också odlar växthusjordgubbar väntar i sin tur på att få hit sju ukrainare. Nu vet vi ännu inte hur det blir den biten.

– Någon plan B har vi inte just nu. Det är något som vi måste ta ställning i ett senare skede i så fall. Det visas intresse också i andra länder, bland annat har vi fått en ansökan från Litauen.

– Vissa ukrainare stannar i några månader, medan andra är här upp till 6-7 månader eller året runt. Många arbetare har återkommit till oss varje år under 5-6 års tid. Det är vanligt att ukrainarna tar sig till Finland med bil via Polen och Baltikum, säger Berg.

Berg tillägger i samma veva att ett krigsutbrott skulle försvåra producenternas tillvaro på flera vis. Vid sidan av arbetskraftsflödet skulle även tillgången på exempelvis förpackningsmaterial och gödsel försämras.

Utmanande att skapa nya rekryteringskanaler

David Pettersson, vikarierande trädgårdsombudsman på ÖSP, säger att ukrainska gästarbetare har en allmänt god renommé som duktiga arbetstagare. Förutom i växthus- och bärindustrin arbetar ukrainarna inte sällan till exempel som avbytare i ladugårdar.

– När det gäller den fortsatta utvecklingen i Ukraina finns det förstås ingen spåkula att ta till. Vi får hoppas att det lugnar ner sig och situationen förbättras framöver.

– Om det skulle gå så pass illa att den ukrainska säsongsarbetskraften faller bort är det visserligen möjligt att rekrytera ersättande arbetskraft från andra länder. Samtidigt skulle det inte vara så enkelt att frångå etablerade och fungerande samarbeten med aktörer i Ukraina. Att skapa nya rekryteringsarrangemang för att hitta lämpliga arbetstagare kan vara utmanande, säger Pettersson.