Lonsamhetsenkat 2022 Foto
Jordbruk SLC

Besvara SLC:s
lönsamhetsenkät senast 21.2

SLC har skickat ut en enkät till medlemsgårdar om gårdarnas ekonomiska situation, den fortsatta produktionen och planerna för vårens sådd. Genom enkäten vill SLC få en heltäckande bild av medlemsgårdarnas situation inför kommande diskussioner och förhandlingar med ministerier och referensgrupper med tanke på jordbrukets försvagade lönsamhet. Enkäten kan besvaras fram till den 21 februari.

Lantbruks- och trädgårdsföretagens ekonomiska situation och planerna för den kommande växtsäsongen varierar avsevärt beroende på till exempel typ av produktion, läge och möjligheten till inköp av insatsvaror.

För vissa gårdar är den ekonomiska situationen fortfarande normal eller till och med bättre än vanligt, men för majoriteten av heltidsjordbrukarna är uppskattningen att lönsamheten och betalningsförmågan har försvagats ytterligare.

Olika statistiska källor ger även information om situationens utveckling men först i efterhand med några månaders fördröjning.

SLC hoppas att så många som möjligt kan ge av sin tid och besvara medlemsenkäten som skickades ut den 11 februari per e-post till gårdarnas ansvarspersoner. Informationen om medlemmarnas situation är mycket värdefull för centralförbundet inför kommande diskussioner och förhandlingar med ministerier och referensgrupper.

Har du inte fått enkäten till din e-post kan du också besvara enkäten här. Observera att du först behöver logga in på slc.fi med ditt medlemsnummer.

Om du får information om enkäten flera gången, räcker det med att svara en gång. Alla som besvarar enkäten förblir anonyma och de bakgrundsuppgifter som svarandena ombeds fylla i används enbart för att analysera resultaten närmare.

Svarstiden för enkäten pågår till den 21 februari.