SLC - Kottlager
Köttlager

Ledare: Ny svensk jordbrukspolitik gynnar Finland

Sveriges regering har beslutat om ekonomiskt stöd till sina lantbrukare som en följd av vårens och sommarens extrema torka.

Ledarstick: Rötmånadshistorier om ölpriser

Som om jordbruket inte har tillräckligt med utmaningar att tampas med redan börjar rötmånadshistorierna nu spridas. Bland de sämre var en del mediers återgivning under veckans början av ”hoten” om dyrare öl och brännvin på grund av torkan.

SLC lägger fram kravlista inför budgetförhandlingarna

Anslagen i statsbudgeten för 2019, den sista som godkänns av den nuvarande riksdagen, är speciellt viktiga för jordbruket. Det säger SLC i ett ställningstagande.

Tyska bönder kräver en miljard euro i krisstöd

Det europeiska jordbruket lider av svår torka och EU tillåter nationell kompensation. Det svåra läget i Tyskland har föranlett den tyska producentorganisationen DBV att begära nationell kompensation på upp till en miljard euro.

Protektionism oroar G20-agrarministrar

G20-ländernas jordbruksministrar är bekymrade över den tilltagande protektionismen inom den internationella handeln med jordbruksprodukter. Ministrarna har undertecknat en gemensam deklaration mot nya handelshinder.

EU benar ut resultaten av manglingen med Trump

Efter förra veckans överenskommelse om tullfri handel mellan kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och USA-presidenten Donald Trump, har tjänstemännen i Bryssel börjat sortera fakta från rykten och fantasier.

Osålt exportkött fyller fryshus i USA

Köttet staplar sig i USA:s fryshus på grund av en fortsatt hög produktion, medan exporten har börjat lida av de politiska handelstvisterna.

Danska experter varnar för ökad användning av neomycin i grisproduktionen

Danska mikrobiologer varnar för en snabbt ökande insats av antibiotikan neomycin i landets grisproduktion. Den ofta förekommande användningen av neomycin misstänks framkalla antibiotikaresistens på sjukhusen.

EU bjuder ut mer skummjölkspulver

EU-kommissionen sätter press på utförsäljningen av skummjölkspulver ur interventionslagren.

Flytande ladugård tar form i Rotterdam

Världens första flytande ladugård i holländska Rotterdam börjar nu ta form. Tre betongflottar som ska bära 40 mjölkkor med tillhörande utrustning och foder har bogserats på plats.

Kemijättar överklagar domar mot neonikotinoider

Agrarkemikoncernerna Bayer och Syngenta anser att hanteringen av EU-förbudet mot neonikotinoider inte har gått rätt till. Bayer överklagar en EU-dom mot insatsen av neonikotinoider. Syngenta kräver skadestånd.