Lpx 156320
En majoritet i det österrikiska parlamentet vill förbjuda användningen av glyfosat inom landets jordbruk men beslutet står i konflikt med EU-rätten. FOTO: Landpixel
Jordbruk EU Marknad

Österrike röstade för
totalförbud mot glyfosat

Österrike ska som första EU-land införa ett komplett förbud mot det kontroversiella ogräsmedlet glyfosat. Det beslöt en majoritet i parlamentet på tisdagen, som hänvisar till den så kallade försiktighetsprincipen. Det är ännu osäkert om beslutet är lagligt.

Förbudet röstades igenom av en majoritet bestående av socialdemokratiska SPÖ med stöd av det högerkonservativa frihetspartiet FPÖ. Det kristdemokratiska folkpartiet ÖVP hade lämnat in ett eget förslag till partiellt förbud som inte skulle gälla jordbruket.

Majoritetsbeslutet innebär att Österrike kan bli det första EU-landet som totalförbjuder glyfosat inom sitt område. SPÖ och FPÖ hänvisar till studier som hävdar att den verksamma substansen i ogräsmedlet kan framkalla cancer.

De vetenskapliga bevisen för en cancerframkallande effekt hopar sig, motiverar socialdemokraternas ordförande Pamela Rendi-Wagner. Följaktligen har SPÖ tagit initiativet till ett totalförbud.

Konflikt med EU-lagstiftningen

Frågan är hur beslutet ska omsättas i praktiken. Ett generellt förbud i Österrike står i konflikt med EU:s växtskyddsförordning som med vissa inskränkningar tillåter användning och försäljning av glyfosat fram till utgången av 2022.

Enligt EU-förordningen får enskilda medlemsländer eller regioner bara i noga definierade undantagsfall förbjuda användningen av substanser som är godkända i den europeiska unionen.

Den österrikiska delstaten Kärnten förbjöd som första region användningen av glyfosat för privatpersoner utanför jordbruket från slutet av mars 2019. Enligt de ursprungliga planerna skulle ett totalförbud införas men initiativet strandade.

Enligt en rapport från universitetet i Wien är speciella förutsättningar nödvändiga för ett nationellt förbud mot glyfosat. En möjlighet är att presentera nya forskningsrön, som inte var kända då EU förnyade tillståndet för glyfosat i slutet av 2017.

Den andra möjligheten är att hänvisa till skadeverkningar som entydigt kan kopplas till glyfosat och som är specifika för ett enskilt medlemsland, i detta fall Österrike. Ifrågavarande problem får inte förekomma i något annat EU-land.

Enligt studiens författare finns inget alternativt växtskyddsmedel inom växtodlingen med jämförbar verkan och bredd. Ett nationellt totalförbud av glyfosathaltiga växtskyddsmedel vore i princip oförenligt med EU-rätten.

Jubel från Greenpeace

Miljöorganisationen Greenpeace betecknade omröstningen i det österrikiska parlamentet som en viktig milstolpe. Nu ligger bollen hos EU-kommissionen, som har tre månader på sig att reagera på beslutet.

Enligt Greenpeace i Österrike har kommissionen lovat att ta hänsyn till nationella förbud. Dessa löften för inte brytas. Österrike har chansen att bli det första glyfosatfria landet, också inom jordbruket, säger Greenpeace.

Motförslaget från de österrikiska kristdemokraterna ÖVP gällde ett partiellt förbud mot användningen av glyfosat i offentliga parker, på gravgårdar, idrottsplatser, nära skolgårdar och daghem och privat användning. Jordbruket skulle inte beröras.