Lean
Jessica Flöjt (till vänster) utbildar sig som vuxenstuderande inom lantbruksbranschen vid Optima Lannäslund. Nyligen lyssnade hon på Karin Håkansson, som föreläste om Lean. Genom att implementera Lean på gårdsnivå kan verksamheten effektiveras, säger leancoachen från Sverige.
Jordbruk Maskin & teknik

Leancoach föreläste för
vuxenstuderande i Jakobstad

Få bort flaskhalsar, effektivera tidsanvändningen, minska kostnaderna – och öka lönsamheten. Det är vad Lean handlar om i praktiken. Det finns mycket som kan förbättras gårdarna, säger leancoachen Karin Håkansson som nyligen föreläste på Optima Lannäslund.

De senaste åren har många jordbrukare tvingats se över kostnaderna när lönsamheten har naggats i kanterna. Många har också trimmat verksamheten genom att anamma Lean – en metod som utvecklades av japanska Toyota för att effektivera produktionen.

– Leantänket härstammar från industrin, men går också att använda inom lantbruket. Det finns otroligt mycket som kan förbättras på gårdsnivå genom utgå från Lean, säger Karin Håkansson, leancoach vid hushållssällskapet i Sverige.

För två veckor sedan var Håkansson på Optima Lannäslund i Jakobstad och föreläste för en grupp på över trettio vuxenstuderande som i maj erhåller en yrkesexamen inom lantbruksbranschen. Den ett och ett halvt år långa utbildningen fokuserar på ledarskap på gården och just ur det perspektivet kan Lean vara användbart, menar hon.

– Genom att implementera Lean på en gård är målet att hela verksamheten ska bli effektivare. Det handlar om att ständigt göra små förbättringar som på sikt ska effektivera produktionen, förklarar hon.

Men vad menar hon i praktiken? Håkansson nämner bland annat utfodringen på en gård.

– Hur mycket kör man med traktorn på en gård om fodret blandas på fel ställe? Är silona på rätt plats? Kan tidsanvändningen effektiveras om den flyttas? Det samma kan gälla djuren, finns exempelvis onödiga grindar som stör flödet? Lean handlar om att se över flödet gällande allt på en gård, förklarar hon.

Flexibla system

Köper man en för stor skördetröska kan det också leda till att det behövs en större traktor. Det är exempel på slöseri. Hon nämner också flexibla system så att belastningen utjämnas, till exempel att ha ett förebyggande underhåll av anläggningar och maskiner.

– Man ska inte jobba ihjäl sig på en gård. Det gäller att ha flexibla system som gör att man kan ställa om snabbt, säger Håkansson.

I synnerhet på större gårdar kan Lean göra stor skillnad men också mindre med 2-3 anställda kan få stora positiva effekter till stånd.

– Tanken med Lean är att spara tid genom att ta bort slöseri och bli effektivare. Springer man dagligen och letar efter saker i stället för att ha saker strukturerade slösar man på tiden. Detsamma gäller otydlig kommunikation som kan leda till mycket väntande. Frigörs tid kan arbetsmängden minska och i stället finns det utrymme för att i stället tänka på och utveckla företaget. På stora gårdar kan det göra stor skillnad för resursanvändningen, säger Håkansson.

Jessica Flöjt är en av de som utbildar sig vid Optima Lannäslund. Hon tycker Lean är väldigt intressant.

– Vi har diskuterat Lean på en tidigare föreläsning och jag tycker att man direkt börjar tänka i nya banor. Redan nu har jag många förändringar som jag vill göra på vår gård, säger Flöjt.

Som vad?

– Jag har ansvaret för kalvarna på vår gård, medan min son sköter växtodlingen och min man har hand om utfodringen medan en anställd sköter korna. Men ändå känns det som jag har sprungit hit och dit och tidsanvändningen har inte varit effektiv. Genom Lean vill jag förbättra flödet. Det som jag redan infört är att det ska finnas en ersättare för en viss uppgift om någon blir sjuk. Det är en förändring vi har gjort på vår gård, säger hon.

Saknade utbildning

Flöjt har jobbat på gården sedan 2004 men saknat utbildning inom lantbruksbranschen. För henne passar vuxenutbildningen perfekt.

– Den här utbildningen gör att man kan jobba samtidigt som man studerar. Jag har länge velat ha en utbildning och nu får jag det, säger hon.

Conny Englund, arbetslivskoordinator vid Optima Lannäslund, beskriver utbildningen som en utbildning i ledarskap. Han ser det som positivt att intresset varit stort för utbildningar som leder till en yrkesexamen inom lantbruksbranschen.

– Det finns verkligen en beställning på de här utbildningarna som riktar sig till vuxna som vill öka kunskapen. Och som fårfarmare tycker jag själv att Lean är användbart i synnerhet på gårdar som växer. Det är viktigt att alla ser över sina rutiner och strukturer och kan backa upp varandra på gården, säger han.