Jordbruk Marknad

A-Foder testar sojafri utfodring
för suggor och smågrisar

A-Foder har påbörjat ett utfodringsexperiment med helt sojafritt foder för suggor och smågrisar på Westfarm i Malax.

Sojan ersätts med kornproteinfoder och andra proteinkällor som inhemsk foderärt. Att sluta med sojan minskar märkbart grisköttets koldioxidavtryck.

– Enligt företaget Envitecpolis beräkningar minskar användningen av det sojafria fodret koldioxidutsläppen i hela kedjan med till och med över 40 procent, säger utvecklingschef Niina Immonen på Atria Svin.

I experimentet undersöker man också probiotika och dess inverkan på mikrobjämvikten i syfte att effektivera djurets egen motståndskraft.

– Man kommer ganska snabbt att se resultaten av utfodringen med det sojafria fodret; äter suggorna bra, är mjölkproduktionen som tidigare och växer grisarna normalt, säger försäljningsdirektör Lasse Åberg på A-Foder.

Målet är att i framtiden bli av med sojan

Experimentet som pågår ett år kommer att ge hela svinkedjan mycket information. Tanken är att så fort som möjligt använda sig av resultaten på ett praktiskt plan.

– Arbetet mot en helt sojafri svinkedja har påbörjats redan för flera år sedan inom det minst  krävande segmentet, det vill säga köttsvin, säger Åberg.

Redan idag utfodras hälften av Atrias köttsvin utan soja. Sojafri utfodring för avvanda grisar har utvecklats redan i många utfodringsexperiment inom Atrias primärproduktion med goda resultat.

– När vi börjar få goda resultat av sojafri utfodring både då det gäller dräktiga och mjölkande suggor, kan vår griskedja bli helt sojafri, konstaterar Åberg.