Växtytor är inte alltid en gästvänlig miljö för nyttiga bakterier som hjälper till att skydda växter mot skadegörare. Men I en ny doktorsavhandling har Maria Hellström vid SLU undersökt hur olika våglängder av ljus kan hjälpa bakterierna, både i lab- och växthusmiljö. Olika bakterier trivdes bäst under olika våglängder och i framtiden kan belysning vara en del I hållbara odlingssystem.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle
SLC Åboland och Finska Hushållningssällskapet håller sina respektive vårmöten i Finska Hushållningssällskapets plenisal i Åbo, Tavastgatan 28 under förmiddagen måndagen den 24 mars. På eftermiddagen fortsätter man med föredrag och diskussion om framtids- och utbildningsfrågor.
Anmälan till sommarens Matskolor är nu öppen. På Matskolan får barnen uppleva matens väg från jord till bord genom praktiskt lärande, matglädje och gårdsbesök.
Sedan starten 1957 har Närpes Grönsaker vuxit enormt. En stor bidragande orsak till den positiva utvecklingen är de tidigare odlarna. För att visa uppskattning bjöd andelslaget in före detta odlare till en återträff, som lockade nästan hundra personer.
Slakteriet Liha Lehtinen har tagit över slakteriverksamheten i Västankvarn. Efter två veckor av verksamhet verkar både kunderna och ägaren Jyri Lehtinen vara nöjda.
Kommunalvalet är mycket viktigt ur lantbrukets och landsbygdens perspektiv. Tidigare var social- och hälsovårdsfrågor centrala i kommunalvalen, men sedan dessa överfördes till välfärdsområdena har de frågor som kommunerna fortfarande beslutar om fått större betydelse för lantbruket och landsbygden, påpekar Mikael Jern.
Att använda skatter med syfte att påverka folkhälsan är inte lätt. Speciellt som det sällan är folkhälsan som är det egentliga målet, utan högre skatteintäkter, konstaterar Mikael Jern.
Hur kan lantbrukare stärka sitt ledarskap och möta framtidens utmaningar? Onsdagen den 19 mars kl.09.00-12.15 ordnar AgriHubi ett webbinarium där experter och företagare diskuterar vad som krävs för att driva en framgångsrik lantbruksverksamhet. Evenemanget hålls på finska.
Enligt en undersökning utförd av Föreningen Matinformation uppfattar finländare sin matkultur som en kombination av traditioner och förändring, närproducerade råvaror samt olika aspekter kopplade till kosthållning. Synen på dagens finländska matkultur har närmat sig uppfattningen om matkultur som ett bredare fenomen.
Lantbruksjournalisternas förening Maataloustoimittajat r.y. tilldelade sitt årliga Tiedonjyvä-pris till Europaparlamentariker Elsi Katainen i Helsingfors i måndags. Priset motiveras av att Katainen aktivt har kommunicerat om EU:s lagstiftningsförslag som påverkar jord- och skogsbruket samt i den offentliga debatten lyft fram frågor som är viktiga för den finländska landsbygden.
Forskare Kimmo Riihiaho har som en del av sin doktorsavhandling utvecklat en simulator som kan skapa exakta simuleringar för skog och annan växtlighet. Data från simulerade skogar kan användas för att träna artificiell intelligens (AI), vilket i sin tur möjliggör analys av flygbilder tagna med spektralkameror för att bedöma växtlighetens hälsotillstånd och upptäcka skogsskador.