Jordbruk Opinion

Ledarsticket:
Yara sätter pristrenden
på gödselmarknaden och
den går kraftigt uppåt

För en vecka sedan höjde Yara priset på handelsgödsel med 69 euro per ton. Veckan före det höjde man priset i två omgångar, sammanlagt med 48 euro per ton. I förrgår, på onsdagen, var det dags igen då Yara höjde gödselpriserna med 61 euro per ton.

Signalerna som kommit från Yara under den senaste veckan ger dessutom vid handen att det här knappast är den sista prishöjningen den här hösten, kanske inte ens den sista under den kommande veckan.

Prishöjningarna ger kalla kårar efter ryggraden för vilken som helst odlare. Inom jordbruket är lönsamheten extremt pressad redan från tidigare och det här gör det inte lättare att få ekvationen att gå ihop. Tar man en titt på täckningsbidragskalkylerna så börjar produktionskostnaderna för de flesta av våra vanligaste odlingsgrödor så småningom likna ett skämt.

De på världsmarknaden stigande energipriserna och i synnerhet naturgasen lär vara boven i dramat då det gäller handelsgödseln.

Som jordbrukare behöver man förstås inte köpa sin handelsgödsel av just Yara, men faktum kvarstår att de är marknadsledande i Finland och har en mycket stark marknadsposition i nästan alla nordiska länder och Baltikum. Med andra ord, de prishöjningar som Yara gör tar andra gödseltillverkare och återförsäljare i vårt hörn av Nordeuropa efter rätt så fort.

Efter årets dåliga odlingssäsong skulle jordbrukarna behöva goda nyheter och skäliga produktionsförutsättningar, nu verkar det bli precis tvärt om. Våren är trots allt inte här än, men det är osannolikt att vi skulle få se motsvarande prissänkningar under vinterns gång. Dessutom kan vi snabbt hamna i ett läge där gödseltillverkarna får direkta leveranssvårigheter. Olika former av grönträdor eller kvävefixerande klövervall kan bli populära odlingsgrödor 2022.