Dsc05302
Odlingsrådgivaren Dennis Grönroos ser fram emot möjligheten att som odlingschef på Orklas åländska chipsfabrik följa potatisens förädlingsprocess till chips och andra slutprodukter.
Jordbruk

Odlingsrådgivare tar nya steg
för utvecklad matproduktion

Ålands Hushållningssällskaps specialodlingsrådgivare Dennis Grönroos, 41, blir från årsskiftet ny odlingschef vid Orklas chipsfabrik i Saltvik Haraldsby på Åland.
– Jag trivs med ett större helhetsansvar och att kunna följa hela den industriella processen från råvara till slutprodukt för konsumenten, kommenterar han.

Dennis Grönroos kom till Åland för sex år sedan till den nyinrättade tjänsten som hushållningssällskapets rådgivare för grönsaks- och potatisodling. Han tycker att det efter så här pass många år är en lämplig tidpunkt att söka nya utmaningar.

– Jag har gett ganska mycket under de här åren. De åländska odlarna är väldigt duktiga och kan jättemycket. Det börjar bli svårt att lära dem nya saker. Särskilt nu när jag de senaste åren på grund av pandemins begränsningar inte haft möjlighet att själv få ”input” med hjälp av studieresor utomlands.

Jobbar parallellt under inkörning

Dennis Grönroos är utbildad agrolog vid ”Skuffis” i Ekenäs och har sina rötter i västnyländska Bromarf. Han kom till Åland från ett jobb som odlingsansvarig vid Jeppo Potatis i Österbotten efter att ha skaffat sig mångsidig praktik i södra Sverige.

– På Jeppo Potatis hade jag liknande arbetsuppgifter som jag nu ska syssla med vid Orkla så det här blir på sätt och vis inte helt nytt för mig. Men förstås måste jag först få lära mig om chipsfabrikens kvalitetskrav för sin potatis och andra råvaror, påpekar Grönroos.

Dennis Grönroos börjar jobba på chipsfabriken den 1 november. Under de två första månaderna arbetar han parallellt med nuvarande odlingschefen Christer Clemes.

Från årsskiftet tar Grönroos över chefsansvaret och Clemes går i pension den 1 februari.

– Men eventuellt kommer jag att fortsätta jobba deltid på fabriken.

Kundens val betalar också bondens lön

Dennis Grönroos betonar att han ”trivs med den industriella processen” ända från odling tills konsumenten köper den förädlade slutprodukten.

– Det är både roligt och intressant att följa tillverkningsprocessens olika steg. Det viktigaste är förstås att slutresultatet blir en produkt som uppfyller kundens önskemål och behov. I sista hand är det konsumentens val i butiken som också ska betala odlarens lön liksom allt annat arbete under hela produktionskedjan, påpekar Grönroos.

Hans tjänst som specialodlingsrådgivare har redan lediganslagits av Ålands Hushållningssällskap som dessutom söker en försöksassistent till sin fruktodling där man testar totalt 70 olika sorter.

Läs också: Dåligt år för chipspotatis