Jordbruk Landsbygdsnäringar

Viktigt med rätt dokumentation
vid anställning av ukrainare

Som arbetsgivare är det viktigt att alla ukrainare som anställs kan uppvisa dokumentation. De måste ha beviljats antingen tillfälligt skydd, asyl eller arbetstillstånd. Lita inte heller på oseriösa aktörer som bjuder ut arbetskraft, säger Tomas Ede på TE-byrån i Österbotten.

Rysslands invasion av Ukraina har lett till att miljontals människor är på flykt. Tusentals har kommit till Finland och sannolikt är att många av dem på sikt kommer att börja söka arbete. Men som arbetsgivare är det viktigt att kontrollera att all dokumentation är i sin ordning innan en anställning görs.

– Enligt lagstiftningen måste personer från tredje land ha giltig dokumentation för att få jobba. Om arbetsgivaren inte beaktar det här kan följden bli böter vid en eventuell granskning. Så alla som har arbete att erbjuda åt ukrainska flyktingar måste säkerställa att dokumentationen är i skick, säger Tomas Ede, som är sakkunnig och arbetar med rekryteringstjänster på TE-byrån i Österbotten.

Tillfälligt skydd gäller för ukrainare

Som arbetsgivare bör man beakta att alla personer från tredje land bör ha ett tillstånd för att få arbeta, det kan sen vara ett arbetstillstånd eller att personen beviljats asyl i Finland. De som beviljats asyl har rätt att arbeta efter tre eller sex månader efter att den blivit beviljad.

För ukrainska flyktingar gäller också ett nytt EU-direktiv om tillfälligt skydd. Tillfälligt skydd kan beviljas betydligt snabbare än andra tillstånd, enligt ett pressmeddelande från Migrationsverket.

– Till det tillfälliga skyddet hör fri rätt att arbeta efter att tillståndet har beviljats. Innan det har beviljats så har inte personen rätt att arbeta. Men processen för att bevilja det tillfälliga skyddet är kort och torde uppgå till högst en månad, säger Ede.

Som arbetsgivare kan det vara skäl att informera en arbetssökande på flykt från kriget i Ukraina om vad som gäller. I Finland kan man ansöka om tillfälligt skydd hos polisen eller gränsbevakningsmyndigheten och efter det beviljas det tillfälliga skyddet av Migrationsverket.

Precis som asylsökande kan den som fått tillfälligt skydd bo på en förläggning eller ordna sitt boende själv, vilket kallas för privat inkvartering. Personen har vid behov rätt till olika mottagningstjänster, såsom hälsovård, socialtjänster och mottagningspenning.

– Det är mycket viktigt att de registrerar sig och kommer in i systemet snabbt, konstaterar Ede.

Företagare som har behov av arbetskraft kan meddela om lediga tjänster till TE-byrån.

– Men vi kan inte rikta en ledig tjänst till enbart ukrainare utan ansökan är öppen för alla sökande och vi gör också vårt bästa för att de ukrainare som anmält sig som sökande skall hitta ett jobb.

Måste få tid att samla sig

Någon rusning av ukrainare som söker arbete har inte noterats på TE-byrån i Österbotten. Men Ede understryker att det kan ta tid eftersom det är fråga om flyktingar som flytt för sina liv och upplevt hemskheter.

– Vi måste också se saken ur deras perspektiv. De flesta i arbetsför ålder som flytt från Ukraina vill göra rätt för sig och arbeta, men samtidigt måste vi beakta vad de varit med om. Många av flyktingarna behöver tid för att samla sig och reflektera och andra är redan i ett tidigt skede redo för att börja arbeta, det bör vi ta i beaktande.

Hur gör en arbetsgivare i praktiken när en person från tredje land anställs?

– Anställningen sker som en vanlig anställning och tillhörande dokumentation. Anställs en person som beviljats tillfälligt skydd bör det göras ett meddelande av arbetstagaruppgifter där det framgår vem som anställts samt de centrala anställningsvillkoren, svarar Ede. Meddelandet görs elektroniskt via nättjänsten EnterFinland, i annat fall kan man använda blanketten TEM054 som sänds till närmaste TE-byrå.

Ede poängterar också att arbetsgivare inom primärnäringarna ska akta sig för oseriösa arbetsförmedlare. Sådana kan finnas och vill bjuda ut arbetskraft.

– Här ska alla tänka efter för det finns möjlighet att oseriösa aktörer kan ta en avgift för att förmedla arbete. Det är inget stort problem, men det kan förekomma, säger Ede.

Läs också: Var uppmärksam på vilka regler som gäller för att anställa ukrainare på flykt