T6 180 Biokaasutraktori 03
Det är ingen som helst skillnad mellan att köra biogastraktor från New Holland jämfört med en traktor med dieselmotor.
Jordbruk Maskin & teknik

New Hollands biogastraktor
- finns nu också i Finland

Intresset för New Hollands biogastraktor är relativt stort och lantbrukare med egen biogasanläggning kan få ett kretslopp även när det gäller fältarbete och transporter med den tekniken.

Men det krävs ett miljötänk för att motivera investeringen. Traktorn är cirka 30 procent dyrare än motsvarande T6.180 med dieselmotor.

Nu är det ganska svårt att jämföra priset då New Holland T6.180 Methan Power är synnerligen enkel i sin konstruktion med semipowershift, gamla reglage för motor och transmission samt mekaniska spakar till de fyra yttre hydraulikuttagen. Sådana konventionella T6.180 säljs inte i exempelvis Sverige.

Traktorn har enligt uppgift gått i serieproduktion i liten skala och återförsäljare ska kunna beställa traktorer nu. På New Holland i Danmark vill man dock inte gå ut med ett exakt pris på traktorn när denna artikel skrivs.

Hur är då traktorn?

Man förflyttas 15 år tillbaka i tiden när man hoppar in i hytten. Om det är bra eller dåligt är ju en smaksak. Den är i varje fall lätt att förstå sig på.

Den startas och körs som en konventionell diesel och motorn går tyst och mjukt. Enligt uppgift från New Holland är ljudnivån 3dBA mindre än motsvarande modell med dieselmotor. Det innebär en halvering av ljudnivån i praktiken och det är också behagligt att köra traktorn.

Dragmässigt är det inga stora skillnader. Motorn reagerar på ett normalt sätt och den angivna effekten verkar finnas där.

Den integrerade gastanken rymmer 190 liter, men det finns även en extern tank för montage i traktorns frontlift och den rymmer 270 liter. Det är att rekommendera att köpa denna extra tank för att kunna köra traktorn med normal räckvidd.

Img 4013
Locken över de yttre hydraulikuttagen har tydliga färger, samma som på respektive spak i hytten.
Img 4020
Framaxeln har fjädring som standard.

Mindre problem på gård

Här uppstår dock ett problem om traktorn ska ha frontlastare för då kan man inte ha den externa gastanken med sig framtill. För kommuner som kör på biogas i andra fordon och som nu ser en finess att även ha det drivmedlet i sina traktorer blir räckvidden en begränsande faktor då många kommuntraktorer har frontlastare.

På ett lantbruk där traktor används med lastare hemma på gården den mesta tiden är den lilla räckvidden ett mindre bekymmer och det är kanske i sådana arbeten den passar bäst.

Att New Holland valde att bygga sin första biogastraktor på T6-chassiet beror på att det är en storlek som passar många. T5 skulle kanske fungera lika bra i Sverige då det är en storsäljare och faller försäljningen väl ut kan man anta att det kommer fler modeller med detta drivmedel.

FOTNOT: New Holland T6.180 Methan Power finns nu till salu i Finland. Återförsäljare är Agritek Oy.

New Holland T6.180 Methan Power

Motor: Sexcylindrig FPT på 6,7 liter och 132 kW (179 hk) maxeffekt och max vridmoment 740 Nm
Transmission: Electro Command 17/16
Däck: 540/65R28 fram och 850/65R38 bak
Gastank: 190 liter
Lyftkapacitet: 7.000 kg
Max hydraulflöde: 110 l/min
Max hydraultryck: 200 bar
Yttre hydraulik: 4 dubbelverkande uttag
Vikt: 6.000 kg (utan vikter)
Kraftuttag: 540, 540E och 1.000 rpm
Pris: På begäran.

Utrustning

Luftkonditionering: standard
Passagerarsäte: standard
Hydraulisk släpvagnsbroms: standard
Luftfjädrad förarstol: standard
Säkerhetsbälte förare: standard
Säkerhetsbälte passagerare: standard
Vändbar förarplats: nej
Hydraulisk utskjut lyftdragkrok: standard
Framaxelfjädring: standard
Hyttfädring: standard

Tre plus:

- Renare
- Tystare
- Lättkörd

Tre minus:

- Gammeldags
- Mindre räckvidd
- Dyr