278738718 1420445478416852 8275065303120769272 N
Teiras Hereford har deltagit i Närmatsdagen sedan 2018. Besökare har möjlighet att bekanta sig med gården, djuren och givetvis bonden själv. Dessutom kommer flera andra olika närmatsproducenter att vara på plats. FOTO: Teiras Hereford
Jordbruk Livet på landet

Gör en smakresa till landet
på Närmatsdagen 10.9

Varifrån kommer maten? Vad äter korna? Hur känns hästens mule mot min handflata? Vad har landsbygden att erbjuda förutom mat? Hurdana företag finns det där? Bland annat de här frågorna kan besökare få svar på under den landsomfattande Närmatsdagens evenemang runt om i Finland den 10 september 2022.

Över 230 gårdar och besöksmål har redan anmält sig till Närmatsdagen. Skaran är bred: här ingår både traditionella matproducenter och andra landsbygdsaktörer, såsom turist- och upplevelseföretag, vidareförädlare av livsmedel samt föreningar som är verksamma på landsbygden. De gårdar och företag som deltar i evenemanget i år hittas enklast på evenemangets webbplats på adressen: www.närmatsdagen.fi.

På fliken ”Sök arrangörer” på webbplatsen hittar du en karta och en sökmotor med vilken du kan leta fram objekt som anmält sig som deltagare, till exempel på basis av geografiskt läge eller produkter som är till salu. Kolla alltså vilka besöksmål som har anmält sig, planera den rutt du vill ta på Närmatsdagen och bege dig på en smakresa till landet i september!

Närmatsdagen är landsbygdens eget öppet hus-jippo. Börja därför följa Närmatsdagen också på sociala medier och få de bästa tipsen och rekommendationerna om besöksmål på Facebook och Instagram! (@lahiruokapaiva). Välkommen att tillsammans med oss fira hela Finlands festdag som är tillägnad den inhemska matproduktionen och landsbygden!

Wickmans Plantskola deltar för första gången

Wickmans Plantskola deltar i Närmatsdagen för första gången.

– Vi hoppas på att besökarna är intresserade. Vi vill berätta om de nyttoväxter i FinE- sortimentet som vi har här, konstaterar Kjell Wickman från Wickmans Plantskola.

Wickmans Plantskola har växter för olika ändamål och under närmatsdagen koncentrerar de sig på frukt- och bärväxter. Då Wickmans Plantskola är en av de femton producenterna av FinE-växter, kommer de att lyfta fram nyttoväxterna i produktsortimentet genom att ha korta föredrag för besökarna. Föredragen sker klockan 13.00 och 15.00 på lördagen under Närmatsdagen.

På plantskolan sker det också givetvis försäljning av växterna.

– Besökaren får svar på sina frågor och direkt kontakt till den som producerar produkten. Vi hoppas att alla deltagare på Närmatsdagen får ett intressant besök, önskar Wickman.

Bärodlingen på Bacca

Bacca kommer att delta i Närmatsdagen för andra gången.

– Vi hoppas deltagare vill komma på plats och besöka vår verksamhet, säger Björn Nyman från Bacca.

På Närmatsdagen finns en mängd olika frysta bär till försäljning som havtorn, buskblåbär, saskatoon, aronia och blåbärstry. På Närmatsdagen anordnar Bacca även självplock av havtorn om vädret tillåter.

Också produkter så som havtornskoncentratjuice, den nya produkten Superfruit 3 IN 1 och bärpulver från både havtorn och Superfruitmix finns att köpa.

– Ni är varmt välkomna att besöka vår gård och bekanta er med vår ekologiska bärodling och våra produkter. Välkommen och vi hoppas att ni får en trevlig dag! önskar Nyman.

Traktorsafari på Teiras Hereford

Teiras Hereford har deltagit i Närmatsdagen sedan 2018.

– Vi hoppas på att folk fortfarande är intresserade av varifrån maten kommer, så som de har varit tidigare. Förstås hoppas vi också på att vädret blir bra, säger Ted Nybondas från Teiras Hereford.

Teiras Hereford har alltid någonting åt hela familjen. Till exempel kommer det att finnas traktorsafari och möjlighet till att träffa djuren. Köttproduktförsäljning och hot-dogs med gårdens pulled beef finns också med på listan. Besökare har också möjlighet att bekanta sig med gården och givetvis tala med bonden.

Dessutom kommer flera andra olika närmatsproducenter att vara på plats. Exempelvis kommer det också att finnas lokala bagerier, det lokala kafferosteriet och en honungsproducent på gården.

– Om man är intresserad av att se matens ursprung, den finska landsbygden och se olika näramatsprodukter, skall man besöka gårdar och bekanta sig med deras verksamhet. Vi hoppas att alla trivs på sina besöksmål och lär sig någonting nytt under dagen om den inhemska matproduktionen. Det ger ett mervärde för de inhemska produkterna, berättar Ted Nybondas.

Narmat

Vad är Närmatsdagen?

Under Närmatsdagen kan du stifta närmare bekantskap med landsbygdens aktörer och köpa färska råvaror eller färdigt förädlade produkter direkt av producenterna. Många medverkande företag låter också besökarna bekanta sig med gårdens djur, maskiner och omgivning.

Den riksomfattande Närmatsdagens öppningsevenemang går i år av stapeln i Raudanmaa i Kangasala. Öppningsevenemangets tema är Framtidens matproducenter och på evenemangsdagen får besökarna njuta av festtal, musikuppföranden och närmatsupplevelser som får smaklökarna att spritta av glädje!

Läs mer om Närmatsdagens öppningsevenemang på fliken ”Öppningsevenemang” på webbplatsen.