Img 2577
Traktorns hjulbas är 2.490 millimeter och vikten 5.500 kg. Traktorn får belastas så den väger maximalt 8.800 kg.
Maskin & teknik

Utrustad efter kundernas behov

New Holland T5.130 Dynamic Command är en liten smidig traktor där utrustningsalternativen börjar från en enkel nivå och når högt för dem som vill ha allt. Alltså en traktor som kan passa alla behov och plånböcker.

Det ska vara lätt och bekvämt att köra traktor, men den hjälpande tekniken får inte stjäla allt för mycket effekt. Dubbelkopplingen i New Hollands modeller som heter Dynamic Command passar bra i mindre traktorer så det trots allt blir tillräckligt med hästkrafter över till arbetet.

New Holland T5.130 Dynamic Command har en fyrcylindrig motor på 4,5 liter som ger cirka 130 hästkrafter. De sista 10 hästkrafterna kommer med en effektboost när behov föreligger. Det är den näst största traktorn i serien, den största heter T5.140 och har 10 hästar mer. Minst i serien är T5.110 på 110 hästkrafter.

Vad gäller mått och vikt är alla i stort sett identiska. Det samma gäller transmissionen och den består av tre grupper och åtta huvudväxlar, A till C och 1 till 8.

Vilken växel som ligger i visas i en display fram till höger i hytten. Som förare kan man växla manuellt upp och ner genom hela registret med knappar i körspaken och utan att trampa på frikopplingen. Vill man slippa det momentet kan transmissionen läggas i automatläge genom en knapptryckning och traktorn växlar själv som en automatväxlad bil. Inom det valet finns fält respektive transport och skillnaden är att traktorn inte växlar mellan grupperna om föraren valt fält.

Bränslebesparing och tystare gång

I transport når traktorn 41 km/h i växel C8 redan vi 1.700 rpm på motorn. Det innebär bränslebesparing och tystare gång.

Traktorn är lättkörd och bekväm och alla reglage sitter vettigt placerade. Det viktigaste finns i körspaken och i höger armstöd, medan spaken för att växla kraftuttagsvarv sitter längre bak ute till höger.

Flera utrustningsnivåer finns och testtraktorn är den enklaste utan monitor för inställningar och autostyrning samt mekaniska spakar för yttre hydraulik. Spakarna sitter ute till höger, tre är standard och en fjärde som alternativ.

Det är bra att traktorn är enkel i sitt grundutförande för det finns många kunder som faktiskt inte vill ha allt för mycket elektronik och skärmar och de som önskar kan välja till.

Det samma gäller hytten, där finns flera val. Testtraktorn har en låg hytt för att traktorn ska kunna köra in i äldre byggnader och rutan i taket som sitter ihop med framrutan ger bra sikt uppåt vid arbete med frontlastare.

På samma sätt medför den sluttande motorhuven att sikten framåt också blir relativt bra.

Passar bra på mindre gårdar

New Holland T5.130 Dynamic Command är en liten maskin som passar bra på mindre gårdar där många olika arbeten ska utföras med samma traktor. Lastning och lossning, lättare transporter, vallskörd och andra växtodlingsarbeten.

Vår testkörning visar att den är dragvillig och välbalanserad. Är man inställd på 130 hästkrafter blir man inte missnöjd och traktorns smidighet är ett plus.

Framaxeln är fjädrad på testtraktorn och denna kan justeras vad gäller hårdhet vilket är viktigt att kunna göra när man arbetar med frontlastare. Framaxelfjädring är dock inte standard utan kostar extra.

Som standard har traktorn fyra arbetsstrålkastare framåt och lika många bakåt. Lamporna är av halogen- eller LED-typ.

På båda bakskärmarna finns knappar för att reglera trepunkten upp och ner samt slå till och ifrån kraftuttaget.

För den som vill ha mer i sin T5.130 Dynamic Command finns det en lång lista och där hittar man saker som avgasbroms, reverserbar kylfläkt, drivhjulsberoende kraftuttag och en hydraulikpump som ger 110 liter per minut.

Img 2530
Traktorn är smidig och yttre vändradie är 6,15 meter. Den låga hytten innebär att traktorn kan köra in genom en port som endast är 2.695 millimeter hög.

New Holland T5.130 Dynamic Command

Motor: Fyrcylindrig FPT på 4,5 liter och 96 kW (130 hk) maxeffekt och max vridmoment 610 Nm vid 1.300 rpm
Transmission: Semipowershift med dubbelkoppling 24/24 växlar
Däck: 440/65R28 fram och 540/65R38 bak
Bränsletank: 180 liter + 19 liter AdBlue
Lyftkapacitet: 5.558 kg
Max hydraulikflöde: 80 l/min
Max hydrauliktryck: 200 bar
Yttre hydraulik: 3 dubbelverkande uttag
Vikt: 5.500 kg (utan vikter)
Vändradie: 6,15 m
Kraftuttag: 540, 540E och 1.000 rpm

Utrustning

Luftkonditionering: standard
Frontvikter, 10 x 40 kg: 7.500
Passagerarsäte: standard
Frontlyft och pto: 59.500
Hydraulisk släpvagnsbroms: standard
Fjärde dubbelverkande uttag: 10.700
Luftfjädrad förarstol: standard
Säkerhetsbälte förare: standard
Säkerhetsbälte passagerare: standard
Vändbar förarplats: nej
Hydraulisk utskjut lyftdragkrok: standard
Framaxelfjädring: 52.800
Hyttfjädring: nej
Krypväxel: 7.100

Tre plus:

- Lättkörd
- Smidig
- Bra sikt

Tre minus:

- Ingen hyttfjädring
- Mekanisk kraftuttagsväxling
- Begränsad sväng av förarstol åt höger